Poboljšajte vaš vid ishranom

Izvor: eKlinika.rs, 27.Feb.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšajte vaš vid ishranom

Kao što je već svima odavno poznato, da svaka namirnica u ishrani sadrži neke vitamine ili minerale koje našem organizmu daje jačinu i gradi novu strukturu građe određrenog organa, tako postoje namernice koje poboljšavaju vid.

Na vid utiče mnogo faktora kao što je jaka svetlost, puno provedenih sati ispred računara, prašina, vetar, izduvni gasovi… Najopasniji su ultraljubičasti sunčevi zraci oni mnogo oštećuju vidno polje oka. Pre nego što se odlučite za pomoć lekara, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << postoji još lakši i bezbolniji način za poboljšanje vida, a to je zdrava ishrana.

Lisnato povrće, voće, riba i meso, u sebi sadrže dosta vitamina i minerala koji poboljšavaju  i pomažu u očuvanju vida. Kada kažemo vid, prvo na šta pomislimo  je šargarepa. Šargarepa sadrži u sebi veliku količinu beta karotena, likopena i luteina. Beta karoten je dobar za mrežnjaču oka i ima zaštitnu ulogu od UVA zračenja. Likopen štiti oči od UVB zraka, a lutein štiti protiv delovanja slobodnih radikala. Od voća izdvajamo kajsiju, koja ima u sebi kao i šargarepa, beta karoten koji se u telu pretvara u vitamin  A koji sprečava pojavu katarakte.
Bobičasto voće i to tamnije boje kao što je borovnica, kupina, grožđe su veoma zdrave za vid. Brokoli, zelena salata, kelj sadrže  neophodne minerale i vitamine potrebne očima, a nivo antioksidanasa u njima je izrazito velik pa stoga imaju i zaštitnu ulogu. Zato ove namirnice ne treba prokuvavati dugo da ne bi sve bitne vitamine uništili u njima.
Što se tiče ribe, tu je nezamenjivi losos, zatim sardina, tuna koji sadrže veliku koncentraciju masnih kiselina omega 3.
 
 

Isto tako kao što se zna koje su namirnice dobre za oči, tako se i zna koje treba izbegavati jer loše utiču na vid. Tu spadaju hrana sa velikim glikemijskim indeksom kao što je hleb, žitarice, testenine… Preterano unošenje ovih namirnica može da ošteti vid, u nekim slučajevima može da dovede do glaukoma.
 
 
Autor: Ivana Šćekić

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.