Pilula za sigurnost, ali i za - brigu

Izvor: TvojPortal.com, 08.Mar.2012, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilula za sigurnost, ali i za - brigu

Izvor: Novosti.rs
Raste strah od rizika korišćenja hormonske kontracepcije, kojoj pribegava 100.000.000 žena u svetu. Kontraceptivna pilula povećava rizik od tromboembolije. Nesumnjivo je da je hormonska pilula najsigurnija zaštita od trudnoće. Estro-progesteronski preparati, međutim, nisu potpuno bezopasni. Ne samo pilula, već i druga „hormonska“ sredstva, povećavaju rizik od tromboembolije. To se odnosi čak i na poslednju, četvrtu generaciju pilula za kontracepciju, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << smatrana sigurnijom od svih dosadašnjih.


Ta pilula sadrži drospirenon, molekul sa blagim diuretskim dejstvom koji sprečava nagomilavanje vode u organizmu, i to je jedan od razloga što je od prvog dana u celom svetu izuzetno popularna. U poslednje vreme, međutim, raste strah od rizika koje ta pilula donosi, neka istraživanja čak pokazuju da su oni veći nego kod kontraceptivnih preparata iz prethodne generacije. Krajem prošle godine objavljeni su rezultati dvaju istraživanja koja su pokazala pojačan rizik od tromboembolija, čak alarmantno veći kod žena koje su starije ili gojazne.
Te brojke su vrlo značajne kada se uzme u obzir da blizu sto miliona žena na svetu koristi kontraceptivne pilule i da je većina prešla na novu generaciju. Te pilule se, inače, odavno ne koriste samo za kontracepciju, već i kao terapija za niz problema sa mesečnim ciklusom, sve do predmenstrualnog sindroma i akni. Opasnost koja je sada otkrivena u pilulama četvrte generacije tolika je da je američka Agencija za hranu i lekove FDA zatražila od lekara koji ih prepisuju da pre davanja naprave vrlo preciznu anamnezu pacijentkinje. Mora se znati naročito da li žena ima u porodici slučajeve pulmonalne embolije ili drugih tromboza, šloga, genetske anomalije koje povećavaju rizik od tromboza, da li sama ima visok pritisak, dijabetes, migrene, višak kilograma... Sve su to kontraindikacije za nove pilule za kontracepciju. Utešno je, ipak, to što su testovi koji su pokazali rizik rađeni sa većim dozama nego što sadrže pilule za kontracepciju: 30 mikrograma drospirenona, dok tablete sadrže 20 mikrograma.
Izvesno je će zbog novih saznanja veliki broj žena morati da odustane od pilula. To, ipak, nije toliko problem, jer je lekarima na raspolaganju čitava lepeza sredstava za kontracepciju, čak i hormonskih, iz kojih mogu da izaberu ono koje najviše odgovara konkretnom pacijentu. Od pilule svakako ne treba odustajati zbog straha, ali čak i ako mora da se ostavi, ginekolog će biti u stanju da nađe adekvatnu i bezopasnu zamenu.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.