Izvor: eKlinika.rs, 30.Mar.2024, 14:33

Patela je „čuvar” kolena i ima dve osnovne funkcije

Patela je čašica za koleno, koja ne samo da štiti zglob izigravajući „pokrivač“ za koleno, već pomaže da mišići, tetive i ligamenti pravilno funkcionišu, ali i da se koleno pomera. Osobama čije su kosti oslabljene osteoporozom, imaju veći rizik od preloma. Patela, kao i sve kosti, može da bude  pogođena osteoporozom.
Šta je patela? Patela je kost na prednjem delu kolenskog zgloba i to je najveća kost u telu ugrađena u tetivu (sezamoidna kost). Patela pomaže mišiću kvadricepsa da pomeramo nogu, štiti zglob kolena i podržava mnoge važne mišiće, tetive i ligamente. Traume koje dovode do povrede kolena su najčešće povrede patele, uključujući dislokacije i prelome kostiju. Ako osoba doživi...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.