PRDEŽ-DIJAGNOSTIKA: Evo kako gasovi mogu da otkriju da li imate rak ili neku drugu bolest!

Izvor: eKlinika.rs, 14.Avg.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRDEŽ-DIJAGNOSTIKA: Evo kako gasovi mogu da otkriju da li imate rak ili neku drugu bolest!

Verovali ili ne, ali gasovi koji nastaju u našim crevima mogu mnogo da nam otkriju o zdravlju našeg sistema za varenje. Međutim, pošto je lekarima do sada bilo veoma nezgodno da proučavaju miris i sastav prdeža, izmišljena je pilula koja može mnogo da im olakša stvar
Foto-ilustracija: Foter/DaveAustria.com

Naučnici veruju da gasovi koje ispušta naše telo mogu da nam otkriju postojanje čitavog niza bolesti, kao što su to na primer rak debelog creva ili sindrom >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << iritabilnog kolona, ali i razni drugi problemi kao što su alergije na hranu i drugi poremećaji ishrane.
No, analize poput “njuškanja” ljudskog prdeža ili proučavanje izmeta pokazale su se kao nedovoljno pouzdane, a pritom su ivrlo neprijatne medicinaru koji ih izvodi. Sada je australijski elektroinženjer Kuroš Kalantar-Zadeh došao do čak dve efikasne metode. U pitanju su fekalna fermentacija i “gas-sensing” kapsule.
Fekalna fermentacija svodi se na inkubaciju fecesa u uslovima sličnim kakve ima u debelom crevu. Drugim rečima, kašika izmeta se stavi u teglicu i poklopi poklopcem koji sadrži specijalno dizajniran senzor. On detektuje svaki molekul koji ispari unutar tegle i putem aplikacije za mobilni telefon šalje informacije koje lekarima mogu biti od koristi.
Foto: Nam HA/RMIT

Takođe, Kalantar-Zadehov tim s Kraljevskog instituta u Melburnu osmislio je i specijalnu pilulu koja ima moć da snima situaciju bukvalno “sa lica mesta”, iz samih naših creva. Jedna kapsulica, veličine 10 milimetara, proguta se, a kad se sjuri kroz digestivni trakt i stigne do creva, počinje njena misija. Ona senzorima detektuje sva isparenja u crevima i bežičnim putem šalje informaciju lekaru.
Foto-ilustracija: OnlyHDWallpapers.com

Pritom je u pitanju nimalo skupa metoda, pošto bi ova dijagnostička pilula koštala manje od 1000 dinara, a pritom je za pacijenta minimalno mučna, za razliku od kolonoskopije.
– Mi znamo da crevni mikroorganizmi kao produkt svog metabolizma proizvode gasove, ali veoma malo znamo o tome kako čitav taj proces utiče na naše zdravlje. Sada imamo mogućnost da precizno izmerimo njihovo oslobađanje, a samim tim i da spoznamo kako hrana koju jedemo utiče na celokupan proces varenja, ali i da do tančina izučimo sve gastrointestinalne bolesti – rekao je profesor Kalantar-Zadeh.
(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.