Ovu vakcinu bi trebalo da prime i stariji od 65 godina

Izvor: B92, 10.Feb.2021, 19:20

"Ovu vakcinu bi trebalo da prime i stariji od 65 godina"

Svetska zdravstvena organizacija poručila je kako bi vakcinu Astrazeneke trebalo da prime i stariji od 65 godina.

Kako su objasnili stručnjaci iz SZO, ova vakcina trebalo bi da se koristi u zemljama gde cirkulišu varijante koronavirusa koje inače čine vakcine manje efikasnima, poput Južnoafričke Republike.

Veći razmak između dve doze Astrazenekine vakcine učinio bi je efikasnijom, smatraju oni, dodajući kako bi razmak trebalo da bude između 8 i 12 nedelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Strateška grupa stručnjaka za imunizaciju SZO, poznatija kao SAGE, pregledala je podatke prikupljene u kliničkim ispitivanjima Astrazenekine vakcine, i njihove privremene preporuke glase kako je njena efikasnost oko 63%.

Vakcina bi trebalo da spreči teže simptome

Podaci kliničkih ispitivanja u Južnoafričkoj Republici kažu da vakcina nudi "minimalnu zaštitu" protiv blagih i umerenih oblika kovida 19. Naime, varijanta virusa koja cirkuliše u toj zemlji je mutirala na način koji pomaže virusu da izbegne stvaranje imuniteta od vakcine ili ranije infekcije.

Naučnici sa Oksforda, koji su učestvovali u razvoju ove vakcine, smatraju kako bi ona trebalo da spreči teže simptome, odnosno hospitalizaciju.

"Nema razloga da se upotreba Astrazenekine vakcine ne preporuči u zemljama u kojima cirkulišu nove varijante koronavirusa", rekao je dr Alehandro Kravijoto, koji je na čelu ove stručne grupe SZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.