Ovo je mogući uzrok migrena, bol nije povezana sa glavom

Izvor: B92, 27.Dec.2023, 09:07

Ovo je mogući uzrok migrena, bol nije povezana sa glavom

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja još uvek nije određen. Međutim, tim naučnika iz Nemačke došao je do zanimljivih saznanja.

Oni su proučavali magnetne rezonance 50 pacijenata kako bi analizirali povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i pokreta mišića lica. Posebno su se usredsredili na trapezaste mišiće - velika trouglasta tkiva koja se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i lopatica.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim rečima, glavobolje su posledica doslovnog bola u vratu.

Skeniranja putem magnetne rezonance, pokazala su da su učesnici u istraživanju u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu takođe pokazali veći nivo stresa na vratu, što je sugerisalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja. Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje", rekao je lekar Niko Solman.

Solman je primetio da neinvazivne opcije lečenja koje ciljaju na mesto bola u mišićima vrata, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lekova.

Prema “American Migrene Foundation”, dve od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzionih glavobolja, a više od 37 miliona Amerikanaca pati od migrene. Međutim, urpkos velikoj statistici, univerzalni tretman i lek još uvek nisu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.