Zdravlje

Utorak, 26.12.2023.

09:04

Ovo je mogući uzrok migrena, bol nije povezana sa glavom

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja još uvek nije određen. Međutim, tim naučnika iz Nemačke došao je do zanimljivih saznanja.

Izvor: klix.ba

Default images
Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Oni su proučavali magnetne rezonance 50 pacijenata kako bi analizirali povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i pokreta mišića lica. Posebno su se usredsredili na trapezaste mišiće - velika trouglasta tkiva koja se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim rečima, glavobolje su posledica doslovnog bola u vratu.

Skeniranja putem magnetne rezonance, pokazala su da su učesnici u istraživanju u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu takođe pokazali veći nivo stresa na vratu, što je sugerisalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja. Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje", rekao je lekar Niko Solman.

Solman je primetio da neinvazivne opcije lečenja koje ciljaju na mesto bola u mišićima vrata, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lekova.

Prema “American Migrene Foundation”, dve od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzionih glavobolja, a više od 37 miliona Amerikanaca pati od migrene. Međutim, urpkos velikoj statistici, univerzalni tretman i lek još uvek nisu pronađeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: