Ovih šest zanimanja povećavaju rizik od razvoja raka jajnika

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 08:22

Ovih šest zanimanja povećavaju rizik od razvoja raka jajnika

Istraživanja su pokazala da oni koji su proveli 10 ili više godina u frizerskim ili kozmetičkim salonima imaju trostruko veći prosečan rizik od razvoja raka jajnika.

Radnice u računovodstvu se takođe suočavaju sa dvostruko većom opasnošću od raka jajnika od prosečne žene, piše The Sun.

Potpuna lista poslova povezanih s rizikom znatno većim od prosečnog je:

frizer

berber

kozmetičar

računovođa

građevinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnik

radnik u prodaji ili maloprodaji

Oko 7.500 žena u Velikoj Britaniji svake godine oboli od raka jajnika i 4.100 godišnje umre. Njegovi uzroci su slabo shvaćeni i devet od 10 slučajeva se ne može sprečiti.

Dr Anita Kušik, s Univerziteta Montreal u Kanadi, rekla je: "Žene koje rade u frizerskim zanimanjima izložene su stotinama hemikalija u visokim koncentracijama, uključujući boje za kosu, šampone, regeneratore i proizvode za oblikovanje i kozmetiku".

Zapošljavanje u frizerskim salonima i izloženost 12 agenasa bili su povezani s povećanim rizikom od raka jajnika.

Studija je koristila podatke od 491 žene s dijagnozom raka jajnika u Montrealu, Kanada, između 2010. i 2016. godine. Uporedio ih je sa 897 žena koje nisu obolele od raka i pogledao njihov posao, istoriju bolesti i opšte zdravstveno stanje.

Bilo je 18 hemikalija koje su najviše zabrinjavale, a mnoge je već istražila u vezi sa rakom od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Oni su uključivali amonijak, vodonik peroksid, poliesterska vlakna, formaldehid, pogonske plinove i benzin.

Hemikalije mogu izazvati rak tako što se zakače za DNK ili reaguju s njom da izazovu dugotrajno oštećenje zbog čega se ćelije umnožavaju van kontrole.

Pišući u časopisu Occupational & Environmental Medicine, medicinari su upozorili na "visoku kumulativnu izloženost" hemikalijama.

Doktorka Laura Beane Freeman, iz američkog Nacionalnog instituta za rak, rekla je: "I dalje imamo ograničeno razumevanje rizika od raka zbog profesionalne izloženosti žena."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.