Izvor: eKlinika.rs, 16.Mar.2024, 10:01

Ovi simptomi mogu ukazati na višak kalcijuma u krvi

Kalcijum je esencijalni mineral sa višestrukom ulogom u mnogim fiziološkim funkcijama našeg organizma. Odgovoran je, pored ostalog, za kontrakcije mišića, metabolizam glikogena, sekreciju hormona i deobu ćelija. I nedostatak i višak kalcijuma može da napravi probleme.
Koje uloge još kalcijum ima u telu Pored navedenih uloga, kalcijum koji se nalazi u plazmi učestvuje u još nekim važnim procesima u telu. To nije samo formiranje kostiju i zuba, već i vrlo značajno održavanje potrebnog nivoa intraćelijskog kalcijuma. Uz to, ovaj mineral je delom zadužen za adekvatno funkcionisanje nervnog sistema, kao i za koagulativne procese u krvi.
Šta je hiperkalcemija i kako dolazi do toga da se kalcijum nađe u krvi u...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.