Ove namirnice su ključ za dobar san

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 09:36

Ove namirnice su ključ za dobar san

Ako redovno imate problema sa spavanjem, možda bi trebalo da znate koje namirnice je najbolje da ne jedete pre spavanja, a koje bi trebalo.

Ovo su neke od namirnica koje ne bi trebalo da jedete pre spavanja: začinjena ili pržena hrana, čokolada i kafa itd. Međutim, postoji mnogo namirnica koje možete jesti bez straha.

Posebno jedno voće može vam pomoći da lakše zaspite. To nije ništa drugo do skromna banana. Humanitarna organizacija objavila je niz saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za postizanje kvalitetnijeg sna u 2024. godini.

Na vrhu liste bila je preporuka da se jede banana neposredno pre spavanja. Ovo uobičajeno voće može vam pomoći da zaspite jer je bogato magnezijumom i kalijumom, dva minerala koja mogu pomoći u opuštanju mišića.

Banane takođe sadrže aminokiselinu triptofan, koja stimuliše proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

Prema Healthline-u, triptofan se može pretvoriti u molekul koji se zove 5-hidroksitriptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.

Serotonin utiče na procese u mozgu, utičući na san i raspoloženje, dok je melatonin hormon koji je sastavni deo vašeg ciklusa spavanja. Njegov nivo raste noću da bi vam pomogao da zaspite i pada tokom dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nesanica: 12 namirnica koje će vam pomoći da zaspite

Izvor: Lepota i zdravlje, 04.Dec.2023

Ishrana je osnova našeg zdravlja. Stoga ne čudi što neke namirnice mogu pomoći da lakše zapiste. Ovo je odlična hrana za nesanicu Ako ste umorni od brojanja ovaca, možda je došlo vreme za užinu. Naučna istraživanja pokazuju da određena hrana pojedena neposredno pre spavanja može pomoći...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.