Ove loše navike ubijaju bubrege

Izvor: B92, 09.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove loše navike "ubijaju" bubrege

Dokazano je da je kod starijih zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju, jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe.

Ali, osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za celokupno zdravlje ljudi.

Ne shvatajte brigu o zdravlju bubrega olako. Oni su među najvažnijim organima u ljudskom organizmu. A neke svakodnevne navike, koje nam se čine potpuno banalnim, mogu i te kako da naštete našem zdravlju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />1. Ne praznite bešiku na vreme

Nekada vam se dogodi da jednostavno morate da se strpite pre nego što odete da obavite svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro raditi dugo i često. Ako radite to svakodnevno, svakako prestanite da trpite jer šteti zdravlju vaših bubrega.

2. Ne pijete dovoljno vode

Vašim bubrezima, isto kao i ostalim organima, treba dovoljno vode. Manjak vode može dovesti do slabijeg protoka krvi u bubrege, što će onemogućiti bubrezima izbacivanje štetnih materija putem mokraće.

3. Jedete previše soli

Konzumiranjem prevelike količine soli možete da naškodite celom organizmu, ne samo bubrezima. Međutim, upravo iz razloga što u bubrege ode najveća količina soli, događa se da oni postaju najizloženiji toj nezdravoj navici. Previše soli u organizmu pojačano će aktivirati bubrege što može da dovede do dehidracije i manjka vode u organizmu koja je nužna za pravilno funkcionisanje celog organizma.

4. Previše proteina

Proteini su neophodni našem organizmu. Oni koji se aktivno bave sportom, odnosno koji aktivno rade na povećanju mišićne mase, posebno su upoznati sa tim. Međutim, preterivanje sa proteinima će nepovoljno uticati na zdravlje bubrega.

5. Previše alkohola i cigareta

Alkohol i cigarete nemaju nikakvu korist po zdravlje ljudi. Kao što štete celom organizmu, štete i bubrezima. Možu dovesti do slabog protoka krvi u bubrege, što može da blokira izbacivanje toksina - za šta su inače zaduženi bubrezi.

6. Previše kofeina

Iako kofein ima ordeđenih koristi po zdravlje, trebalo bi da ograničite njegov unos na maksimalno 3 kafe dnevno kako biste sačuvali zdravlje svojih bubrega.

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima, budući da su oni glavni filtratori. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica...) može da ukaže na probleme sa bubrezima.

2. Promene u urinu

Trebalo bi da obratite pažnju na promene u urinu u vezi sa učestalošću uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedan je od glavnih zadataka bubrega, pa je zato logično da promene u urinu ukazuju i na promene u bubrezima. Neke od promena koje možete da primetite, a koje signaliziraju na moguće probleme, su:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Znakovi da bubrezi ne funkcionišu

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2018

Dokazano je da je kod starijih zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju, jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe...Osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za celokupno zdravlje ljudi. Ne shvatajte brigu o zdravlju bubrega olako. Oni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.