Ova pogrešna navika uzrokuje dehidrataciju, a svi to radimo

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 09:07

Ova pogrešna navika uzrokuje dehidrataciju, a svi to radimo

S obzirom na popularnost boca za vodu, pomislili biste da su svi jako dobro hidrirani. No, to nije slučaj. Prema anketi Civic Science, 47% ljudi na globalnom nivou ne pije dovoljno vode.

Dijetetičarka Keti LaBela kaže da potrebe za unosom tečnosti zavise od nekoliko različitih činilaca, uključujući dob, težinu i nivo aktivnosti.

"Što je osoba mlađa, to joj je potrebno više vode. Generalno, cilj kojem treba težiti jeste ispijanje osam do devet čaša tečnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dnevno. Ako ste aktivni i van, možda će vam trebati dodatne dve čaše ili više, a sportistima će možda trebati dva do tri puta više tečnosti nego prosečnoj osobi", objasnila je LaBela.

Iako je voda najbolja za hidriranje organizma, računaju se i druge tečnosti. Hidratacija je naročito važna jer telo, u suprotnom, ne može da funkcioniše pravilno. Dehidratacija negativno utiče i na rad mozga i na raspoloženje.

"Žeđ je prvi znak da telu treba voda. Takođe, možete videti tamniju boju urina. Ostali simptomi su suve usne, vrtoglavica ili umor", ističe dijetetičarka.

Dehidratacija ima ekstremne simptome, poput ubrzanog rada srca, niskog krvnog pritiska, suve kože, slabosti i izrazite žeđi. Najveća greška koju čini većina ljudi

Stručnjaci se slažu da većina čini veliku grešku koja uzrokuje dehidrataciju.

"Čekanje da osetite žeđ nije dobra praksa jer tada telo već doživljava blagu dehidrataciju. Tokom čitavog dana važno je piti tečnost", ističe LaBela.

Napominje da telo ne može optimalno da funkcioniše čak i ako je samo malo dehidrirano.

"Voda je važna za regulaciju telesne temperature, prenos hranljivih stvari, uklanjanje otpadnih stvari i drugo. Svakoj ćerliji u telu treba voda za svakodnevno funkcionisanje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.