Izvor: eKlinika.rs, 25.Apr.2023, 17:02

Otkriveno da vitamin D može da bude od pomoći nekim onkološkim pacijentima

Vitamin D, kada se održava na normalnom nivou, može da bude od koristi grupi pacijenata koja ima određenu vrstu uznapredovalog karcinoma, tvrdi novo istraživanje objavljeno u Wiley, recenziranom časopisu American Cancer Society. Naučnici sa Poznan University of Medical Sciences otkrili su da je za pacijente, koji imaju melanom – rak kože u poodmakloj fazi, važno da održavaju normalan nivo vitamina D kada primaju imunoterapijske lekove – inhibitore imunoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kontrolnih tačaka.
Bolje izglede imaju pacijenti sa normalnim vrednostima vitamina D Vitamin D ima mnogo efekata na telo, uključujući regulaciju imunološkog sistema, podsećaju naučnici iz Poljske. Kako bi videli da li nivoi vitamina D mogu da utiču na efikasnost inhibitora imunih kontrolnih tačaka, istraživači su analizirali krv 200 pacijenata sa uznapredovalim melanomom, pre i svakih 12 nedelja tokom imunoterapijskog tretmana.
Pozitivan odgovor tela na inhibitore imunološke kontrolne tačke primećen je kod 56 odsto pacijenata u grupi sa normalnim početnim nivoima vitamina D ili normalnim nivoima dobijenim kada se vitamin D unosio kao dodatak, u poređenju sa 36,2 procenata pacijenata u grupi sa niskim nivoom vitamina D, bez suplementacije. Preživljavanje bez progresije, odnosno vreme od početka lečenja do progresije raka, u prvoj grupi sa normalnim vrednostima vitamin D bilo je 11,25 meseci, dok je u drugoj grupi sa niskim nivoom vitamina D bilo 5,75 meseci.
Vitamin D nije lek protiv raka – Naravno, vitamin D nije sam po sebi lek protiv raka, ali njegov normalan nivo u serumu je potreban za pravilno funkcionisanje imunog sistema, kao i za odgovor na koji lekovi protiv raka, kao što su inhibitori imunoloških kontrolnih tačaka, utiču – objasnio je glavni autor istraživanja dr Łukasz Galus sa Poznan University of Medical Sciences u Poljskoj.
Dr Galus tim povodom ističe kako bi nakon odgovarajuće nasumične potvrde ovih rezultata studije, procena nivoa vitamina D i njegova suplementacija mogli da se razmotre u lečenju melanoma.
Članak Otkriveno da vitamin D može da bude od pomoći nekim onkološkim pacijentima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.