Izvor: eKlinika.rs, 25.Mar.2024, 14:00

Otkriveno da teška infekcija pluća usled covid 19 infekcije može da izazove oštećenje srca

Teška infekcija pluća uzrokovana SARS-CoV-2 virusom koji izaziva covid 19 infekciju može da  ošteti srce čak i bez direktnog inficiranja srčanog tkiva, pokazala je nova studija. Istraživanje, objavljeno u časopisu Circulation, posebno se bavilo oštećenjem srca ljudi sa sindromom akutnog respiratornog distresa koji se dovodi u vezu sa SARS-CoV-2, ozbiljnim stanjem pluća koje može da bude fatalno.
Teška infekcija pluća inficira i srčano tkivo Naučnici odavno znaju da covid 19 povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i sindroma produženog covid 19 a prethodna istraživanja pokazala su da više od 50 odsto ljudi, koji dobiju covid 19, doživljavaju neku upalu ili oštećenje srca. Ono što...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.