Otkriveno da ove tablete oštećuju fetus kod nekih trudnica

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 10:40

Otkriveno da ove tablete oštećuju fetus kod nekih trudnica

Nova studija švedskih naučnika otkrila je da hormonska tableta primodos za testiranje trudnoće oštećuje fetus kod nekih trudnica.

Naučna studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva leka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete primodos, hormonske pilule koja je najviše korišćena tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i (švedskog) ministarstva zdravlja, prenosi Skaj njuz.

Izveštaj koji je uradio švedski profesor farmakologije i toksikologije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkriva da je korišćenje tablete primodos moglo da ošteti fetus na sličan način kao i neki lekovi za prekid trudnoće.

Profesor Bengt Danijelson, koji se 35 godina bavi proučavanjem bezbednosti lekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), proveo je dve godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT) i zaključio da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.

Međutim, studija profesora Danijelsona sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod – da započnu neuspeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija materice i krvarenja kod nekih trudnica, najverovatnije kod onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.