Otkriven lek za ćelavost, naučnici pronašli koji protein u genima je krivac

Izvor: B92, 03.Avg.2022, 10:41

Otkriven lek za ćelavost, naučnici pronašli koji protein u genima je krivac

Istraživački tim sa Univerziteta Riversajd u Kaliforniji veruje da su otkrili lek za ćelavost. Naime, kako su izvestili, kada se spreči nakupljanje TGF-proteina, hemikalije koja podstiče rast i koju normalno luče mnoge ćelije u celom telu, uključujući bela krvna zrnca, može se sprečiti pojava ćelavosti, i kada se ovim proteinom manipuliše na način da ako se pronađe određena tačna doza, moguće je stimulisati rast kose na mestima gde je kosa opala. To je spas za milione koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se suočavaju sa gubitkom kose.

"TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije pomaže u orkestriranju apoptoze, procesa ćelijske smrti", objašnjavaju naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji. Dr Kikuan Vang, biolog koji je vodio rad, rekao je da je istraživanje dovelo naučnike korak bliže do kontrole mehanizama koji uzrokuju ćelavost i otvorilo put pronalaženju načina da se zaustavi gubitak kose povezan sa godinama.

Modeliranje tima otkrilo je da visoke koncentracije TGF-beta, koje se prirodno nalaze u folikulima, mogu biti toksične. Tako ćelavost može biti izazvana visokim koncentracijama TGF-beta u folikulima dlake, što dovodi do njihove smrti, a s druge strane, kada folikuli dostignu idealan nivo proteina, stvaraju se nove dlake, saopštio je tim naučnika. U suprotnom, ćelije u folikulima dlake periodično umiru, što uzrokuje gubitak kose, a ovaj proces se dešava oko stotinu puta dnevno.

"Svaka ćelija takođe sadrži matične ćelije, koje mogu da generišu nove ćelije koje formiraju kosu kako bi osigurale da izgubljeni pramen ponovo izraste. U slučaju ćelavosti, međutim, ovaj proces je isključen. Kada preživele ćelije dobiju znak za regeneraciju, one se dele, stvaraju novu ćeliju i razvijaju se u novi folikul", rekao je Vang.

U istraživanju su naučnici koristili skupove podataka na osnovu testova sprovedenih na površini kože koji su otkrili koncentraciju različitih hemikalija.

Koga pogađa ćelavost

Ćelavost može da pogodi i muškarce i žene, i često je nasledna. Takođe može biti izazvana time što telo počne da napada sopstvene folikule dlake, u stanju poznatom kao alopecija areata, što dovodi do gubitka kose u roku od nekoliko nedelja. Stres i nošenje ekstenzija takođe mogu dovesti do gubitka kose.

Postoji razlika između alopecije i gubitka kose vezanog za uzrast. Alopecija areata je uzrokovana napadom imunološkog sistema tela na folikule dlake. Folikuli drže kosu na mestu, pa kada su oštećeni, kosa počinje da opada. Obično izaziva kružne ili ovalne mrlje ćelavosti. Bolest se može pojaviti u bilo kom trenutku u životu i nepredvidiva je, a stručnjaci još uvek nisu sigurni šta je uzrokuje u genetskoj strukturi.

S druge strane, gubitak kose povezan sa godinama uzrokovan je naslednim faktorima. Geni nasleđeni od bilo kog roditelja dovode do toga da se folikuli vremenom smanjuju i na kraju kosa prestane da raste.

Stanje može početi u tinejdžerskim godinama, ali je češće kasnije u životu. Nije uzrokovan imunološkim odgovorom i stoga na njega ne utiču lekovi koji imaju za cilj suzbijanje odbrambenog sistema tela.

Preuranjeni zaključci

Dr Entoni Oro, dermatolog u Stanford dravstvenom centru u Kaliforniji, pregledajući studiju, rekao je da su zaključci o ulozi TGF-beta još uvek preuranjeni.

"Studija koristi postojeće podatke uglavnom o rastu dlake miša, a znamo da je regulacija rasta dlake miša i čoveka dosta različita. Drugo, studija je koristila normalan rast kose, a ne mušku ćelavost, tako da se zaključci iz jednog ne odnose nužno na drugi. Konačno, studija ne potvrđuje nijedan od svojih nalaza kod pacijenata, pa su zaključci o ulozi TGF-beta u ćelavosti preuranjeni", smatra dr Oro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.