Izvor: eKlinika.rs, 01.Maj.2023, 15:32

Otečene noge javljaju se zbog 5 čestih uzroka, kako ublažiti ovaj problem

Otečene noge su stanje izazvano zadržavanjem tečnosti u tkivima nogu, poznato i kao periferni edem. Noge obično otiču zbog problema sa sistemom venske cirkulacije, limfnim sistemom ili loše funkcije bubrega. Ipak, oticanje nogu nije uvek znak problema sa srcem ili cirkulacijom, jer otok može da se javi i zbog nakupljanja tečnosti usled prekomerne težine, neaktivnosti, dugog sedenja ili stajanja ili nošenja uskih čarapa ili džinsa, na primer.
Otečene noge smanjuju pokretljivost Otečene >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << noge mogu da izazovu neprijatan osećaj jer otok smanjuje pokretljivost. Problem oticanja nogu može da se reši nekim jednostavnim tretmanima, ali, pretoga treba utvrditi uzrok pojave otoka, savetuju lekari. Među uzročnicima otoka stručnjaci izdvajaju 5 najčešćih, koji se sreću u praksi:
Edem U slučaju edema telo zadržava previše vode što može uzrokovati oticanje stopala, a moguće je i oticanje ruku i lica. Oticanje ove vrste može da se primeti nakon dugog leta avionom ili ako čovek dugo stoji ili sedi, a kod žena se otok nogu javlja i u predmenstrualnom periodu. Obično prolazi sam od sebe, a javlja se i kod potpuno zdravih ljudi usled dužeg perioda neaktivnosti.
Povreda Ako se spotaknete ili nezgodno zgazite, natečeno stopalo može da bude znak slomljene kosti ili uganuća. Kada se čvrsto, fleksibilno tkivo, koje povezuje kosti oko gležnja ošteti, dolazi do oticanja. Stopalo i gležanj će tada nateći jer krv navire u to područje kako bi zaceljivanje bilo što brže i efikasnije. Lekaru se treba javiti ako noga jako boli, nije moguće na nju osloniti se ili čudno izgleda.
Limfedem Limfedem je stanje koje se javlja kada se jedan ili više limfnih čvorova oštete ili uklone, što se često događa tokom lečenja raka. Kao rezultat, telo se manje rešava tečnosti, a to može dovesti do oticanja ruku, nogu i stopala. Takođe, može da bude posledica oštećenja limfnih sudova ili drugih abnormalnosti u limfnom sistemu. Jedan od tretmana sprečavanja oticanje zbog limfedema je pneumatska kompresija, koja podrazumeva nošenje kompresivnih čarapa preko zahvaćenih područja u koje se upumpava vazduh kako bi se stvorio pritisak i pomogao u uklanjanju tečnosti. Vežbe i masaža takođe mogu da pomognu.
Problemi sa srcem Oticanje nogu javlja se i kada srce ne pumpa dovoljno krvi. Ako krv ne teče krvnim sudovima kako bi trebalo može da se vrati u noge i stopala i uzrokuje oticanje. Kod uznapredovalih problema sa srcem može da bude neprjatno ležanje na leđima, srce može brže da kuca ili neuobičajenim ritmom, a javlja se i nedostatak daha. AKo se jave ovakvi simptomi potrebna je hitna medicinska pomoć.
Problemi s bubrezima Bubrezi filtriraju otpadne materije iz krvi, ali ako je funkcija bubrega narušena zbog stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, u krvi može da ostane previše soli, odnosno natrijuma. Zbog viška natrijuma telo zadržava više vode nego što bi trebalo, a voda se spušta u stopala i gležnjeve što uzrokuje oticanje.
Kako ublažiti oticanje nogu? Nakupljena tečnost u nogama, koja uzrokuje oticanje, uklanja se na nekoliko načina. Efektivno i jednostavno rešenje je podizanje noge na jastuk, odnosno u visinu. Drugo rešenje je korišćenje kompresivnih čarapa, koje stvaraju pritisak na noge i tako raspoređuju tečnost. Ako oticanje nogu i stopala uzrokuje bolove, preporučuju se hladni oblozi. Dugo sedenje ili stajanje, koje izaziva oticanje nogu, može da se olakša ako se prošeta na svakih sat vremena. Nije potrebna duga šetnja već je dovoljno malo se pokrenuti i aktivirati kolena i gležnjeve. U većini slučajeva se problem oticanja rešava na opisane načine, osim u slučaju ako se radi o hroničnoj bolesti.
Otok, koji ne prolazi ni nakon mirovanja ili korišćenja kompresivnih čarapa, zahteva lekarski pregled, posebno ako posle pritiska prsta na natečeno područje ostaje udubljenje u nozi. Ako postoji sumnja da oticanje nogu uzrokuju lekovi koje neko uzima, svakako o tome treba obavestiti lekara, zbog eventualne promene terapije.
Članak Otečene noge javljaju se zbog 5 čestih uzroka, kako ublažiti ovaj problem se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.