Izvor: eKlinika.rs, 08.Jun.2023, 11:00

Osvežavajući miks za gubitak kilograma i izbacivanje masti i vode iz tela: peršun, limun i krastavac

Peršun, limun i krastavac su osnova za vitaminski napitak koji je nešto između soka i smutija, sa velikim zdravstvenim prednostima. Dodamo li još, na primer, jabuku, nanu, malo celera… koristi za zdravlje se samo uvećavaju.
Nije puko ubacivanje u blender već kombinacija sa smislom: peršun, limun, krastavac… Kada tražite recepte za napitak koji bi mogao da vas osveži a da ujedno bude niskokaloričan, uz to što je dobar diuretik, sve će se obično „vrteti“ u krugu pretežno >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << zelenog i dodatak nečega narandžastog ili žutog. Većina sokova ili smutija koje nutricionisti preporučuju za gubitak kilograma prave se na osnovu pomalo grubih saveta tipa: iseckajte, pomešajte i izblendirajte sve što vam je u tom trenutku u kuhinji ili frižideru, štete neće biti, osveženje zagarantovano i… to je to.
Ipak, potrebno je povesti računa i o tome šta ubacujete u blender. Ne reaguju dobro svi sastojci jedan na drugi u kombinaciji, a neke od njih čak mogu da anuliraju korisna svojstva. Evo napitka koji čini potpuno suprotno i čiji osnovni sastojci: peršun, limun i krastavac, uz još neke dodatke, predstavljaju pravo bogatstvo vitamina, minerala i antioksidanata, sa fantastičnim, osvežavajućim ukusom.
Peršun, krastavac i limun: Kuvar o tome šta još dodati i zašto Kuvar Ari Sexner o ovom predlogu kaže:
– Peršun je osnova jer ima neverovatne dobrobiti za zdravlje, to nije samo gubitak težine. Krastavac napitku dodaje volumen i balansira jak ukus peršuna. Kiselost limuna mu dodaje živost i takođe doprinosi „mirenju“ ukusa. Možete dodati listiće spanaća, malo zelenih jabuka ili nane. Na kraju, predlažem da koristite malo soli. Lično volim da dodajem so u ovakve čiste mešavine povrća i voća, jer to na specifičan način unapređuje ukupan ukus.
Šta kaže nauka, koje su zdravstvene prednosti kombinacije peršun, limun i krastavac Ovaj napitak nudi veliki broj zdravstvenih prednosti, karakterističnih i za svaku namirnicu ponaosob. Doslovno, kao da u ovom napitku imamo više lekovitih sastojaka u jednoj čaši. Neki od njih su:
pomoć u gubitku težine (niskokalorični nutrijenti čine ovaj napitak pogodnim za korišćenje zbog bržeg izbacivanja masnoća i vode) jačanje imunskog sistema (u njemu je solidna količina vitamina C) visok sadržaj vitamina i minerala (A, K, B9-folat, kalcijum, kalijum) malo ugljenih hidrata prirodni diuretik (smanjuje nadimanje, zadržavanje vode i viška tečnosti) bogatstvo antioksidantima može da pomocgne u snižavanju krvnog pritiska utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi (kada se konzumira sa hranom, limunov sok može da uspori pretvaranje skroba u šećer) korist za detoksikaciju (limunov sok i krastavac prednjače u ovom svojstvu) moguća pomoć kod kamena u bubregu (istraživanja sugerišu da peršun i napici od njega utiču pozitivno na razgradnju peska i kamenja) osvežava dah ne sadrži gluten. Priprema napitka i doziranje Za dnevnu količinu ovog napitka vam je potrebno:
šaka svežeg peršuna jedan krastavac jedan limun nekoliko listova spanaća listići nane pola jabuke malo soli Sve sastojke iseckajte i izblendirajte. Ohladite, ukrasite kriškama krastavca i služite. Nemojte piti više od dve čaše dnevno, a posle najviše posle dve sedmice korišćenja napravite desetodnevnu pauzu.
Članak Osvežavajući miks za gubitak kilograma i izbacivanje masti i vode iz tela: peršun, limun i krastavac se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.