Osteoartroza – najčešća degenerativna bolest današnjice

Izvor: eKlinika.rs, 31.Maj.2023, 10:02

Osteoartroza – najčešća degenerativna bolest današnjice

Osteoartroza koju karakterišu degenerativne promene najpre zglobne hrskavice a zatim i drugih zglobnih struktura, progresivna je bolest koja se sporo razvija. Prate je bolovi u zglobovima i ograničenje pokretljivosti, što rezultira smanjenjem radne sposobnosti i velikim uticajem na kvalitet života pacijenata.
Ograničeni pokreti kao prvi pokazatelj osteoartroze Kako godine prolaze, većina nas počinje da oseća povremene a poneko i dugotrajnije bolove u rukama i nogama >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << koji se pogoršavaju pri određenoj fizičkoj aktivnosti. Kod pojedinaca se već nakon navršenih 40 godina javlja osećaj ograničenja u pokretima. Ukoliko se obratite lekaru, postoji mogućnost da sumnja padne na neko degenerativno oboljenje zglobova, a najčešće je u pitanju osteoartroza.
Gde se najčešće javlja lokalizacija osteoartroze i ko je u većem riziku obolevanja od ove bolesti pitali smo dr Dragoljuba Vukasovića, specijalistu ortopedske hirurgije i traumatologije, Načelnika odeljenja ortopedije sa traumatologijom u Opštoj bolnici „Sveti Luka“ u Smederevu.
– Najčešća lokalizacija ovog degenerativnog oboljenja je na kičmenom stubu, kuku, kolenu, ramenom zglobu. Žene imaju veći rizik od razvoja ove bolesti, pogotovo u postmenopauzi, usled povećanog nivoa kalcitonina i gubitka estrogena, kao i zbog ubrzane resorpcije hrskavice i kostiju, ali ipak ne može da se kaže da je osteoartroza isključivo ženski problem – objašnjava sagovornik portala eKlinika dr Vukasović.
Osteoartroza – koji simptomi mogu ukazati na ovo oboljenje Simptomi se obično razvijaju godinama, a bolesnici im uglavnom ne pridaju veći značaj. Do potpunog ispoljavanja simptoma uglavnom dovede neko neadekvatno fizičko opterećenje. S obzirom da zglobna hrskavica nema periferne živce i receptore za bol, bol se javlja tek kada dođe do iritacije kosti ispod hrskavice i sinovijalne membrane. Bol se takođe javlja i kao posledica trenja kostiju pri pokretima kada hrskavica više nije glatka niti je u mogućnosti da održi normalno rastojanje između dve kosti. Ukočenost zglobova je drugi tipičan simptom za osteoartrozu. I bol i ukočenost u zglobovima su “mehaničkog karaktera”, što znači da su bolovi intenzivniji pri pokretima.
Lečenje osteoartroze U lečenju osteoartroze primenjuje se više različitih terapijskih strategija. 
Cilj lečenja pacijenata koji se suočavaju sa ovom bolešću jeste ublažavanje simptoma (bol, ukočenost…) i usporavanje i zaustavljanje dalje progresije bolesti. Optimalna ishrana u cilju održavanja idealne telesne mase uz odgovarajuću fizičku aktivnost ima značajnu ulogu u prevenciji degenerativnih oboljenja zglobova, sa druge strane  različita istraživanja su pokazala da i pojedini nutrijenti mogu da doprinesu kadu su u pitanju strukturna i funkcionalna oštećenja zglobova, kao i smanjenje bola kod artroza. Upotreba suplementacije uz odgovarajuću fizikalnu terapiju, primenu ortroza i pomagala spada u važne mere za ublažavanje simptoma. Operativno lečenje se primenjuje kada svi prethodni pokušaji lečenja nisu imali efekte –  objašnjava dr Vukasović.

Glukozamin sulfat i hondroitin sulfat U apotekama mogu da se pronađu brojni suplementi koji sadrže kolagen, glukozamin sulfat, hondroitin sulfat i druge supstance koje ulaze u sastav hrskavice.
Od simptomatskih sporodelujućih lekova za osteoartrozu koji se najčešće koriste i za koje postoje dokazi u literaturi o kliničkom dejstvu, jesu oni koji sadrže glukozamin sulfat i hondroitin sulfat. Glukozamin sulfat je komponenta vezivnog tkiva i ulazi u sastav sinovijalne tečnosti u zglobovima. Ima povoljne efekte na održavanje optimalne funkcije hrskavice i zglobova. Hondroitin sulfat je neophodan za održavanje integriteta tkiva. Poseban značaj se pridaje i hidrolizovanom kolagenu tip II koji ulazi u sastav zglobne hrskavice a bogat je aminokiselinama (prolin, hidrokisprolin i glicin), koje su važne za stabilnost hrskavice – kaže za portal eKlinika dr Dragoljub Vukasović.
Dobitna kombinacija za smanjenje bola kod osteoartroze Svi sastojci, koje je prethodno pomenuo naš sagovornik, prisutni su u preparatu Jointace Collagen koji je namenjen boljoj pokretljivosti zglobova i očuvanju zglobne hrskavice. Ovaj preparat pored pomenutih sastojaka sadrži i antioksidanse – vitamin C, E, cink, selen, esencijalne nutrijente (vitamin D3, bakar, mangan, vitamin B12, folnu kiselinu) i ekstrakt đumbira. Vitamin D ima višestruku ulogu u funkcionisanju mišićno-skeletnog sistema, naročito u homeostazi kalcijuma i normalnoj strukturi kostiju.
– Ne bih izdvajao sastojak po sastojak ovog preparata, dovoljno je da kažem da u mojoj dugogodišnjoj praksi i lečenju pacijenata sa osteoartrozom upotreba Jointace Collagena je dovela do značajnog smanjena bola, boljeg obima pokreta i bolje funkcionalnosti zgloba kod onih osoba kojima je kvalitet života otežan zbog ove bolesti – zaključuje dr Dragoljub Vukasović.
(eKlinika/PR)
Članak Osteoartroza – najčešća degenerativna bolest današnjice se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Pacijentima značajno poboljšan kvalitet života inovativnom terapijom: Obeležen Svetski dan multiple skleroze

Izvor: eKlinika.rs, 31.Maj.2023

Pacijenti kojima se danas dijagnostikuje multipla skleroza (MS) u Srbiji dobijaju adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti. Samim tim, i mogućnost da imaju što manje problema, stvaraju porodicu, rade i vode normalniji život, navodi se u saopštenju Društva multiple skleroze Srbije.. Društvo...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.