Izvor: eKlinika.rs, 19.Feb.2024, 14:02

Osmišljen test krvi protiv pojave neželjenih efekata transfuzije

Genetski test krvi kojim se traži „poklapanje krvi“ prilikom transfuzije uveo je National Health Service (NHS) kako bi se sprečili eventualni neželjeni efekti usled nadoknade gubitka krvi. Britanska Nacionalna zdravstvena služba počela je da koristi ovu medicinsku inovaciju kako bi se poboljšao pristup transfuziji krvi za osobe sa poremećajem srpastih ćelija i talasemijom.
Novi genetski test krvi koristi se zbog poremećaj srpastih ćelija i talasemije Britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << National Health Service postao je prvi globalni zdravstveni sistem koji je implementirao ovaj najsavremeniji test za genotipizaciju krvnih grupa. Razlog za primenu testa je poremećaj srpastih ćelija koji ima oko 17.000 osoba u Velikoj Britaniji, a svake godine beleži se novih 250 slučajeva. Ovaj poremećaj može da dovede do teškog oštećenja organa i intenzivnog bola kada oštećena crvena krvna zrnca opstruiraju sudove, ograničavajući snabdevanje kiseonikom.
Talasemija, nasledni poremećaj krvi, zabeležena je kod 800 pacijenata i godišnje se registruje kod oko 50 pacijenata. Karakteriše je neadekvatna proizvodnja hemoglobina, što uzrokuje tešku anemiju. Ovo stanje se uglavnom primećuje kod onih sa azijskim, bliskoistočnim i južnomediteranskim nasleđem.
Test krvi pronalazi najkompatibilniju krv za pacijente sa složenim zahtevima Kao značajna prekretnica u zdravstvenoj zaštiti, DNK analiza krvnih grupa pacijenata ima za cilj da unapredi način lečenja za osobe koje se bore sa poremećajem srpastih ćelija i talasemijom. Novi test krvi obećava poboljšanu preciznost u transfuziji krvi identifikacijom krvi koja je najkompatibilnija za pacijente sa složenim zahtevima.
Dok su transfuzije ključni aspekt lečenja retkih naslednih poremećaja, neželjeni efekti transfuzije predstavljaju veliki izazov. Otprilike jedna petina pacijenata nakon transfuzije razvije antitela protiv određenih krvnih grupa, što dovodi do komplikacija u pronalaženju odgovarajućih podudaranja i ponekad izaziva neželjene reakcije. Uvođenje testa genotipizacije krvne grupe nastoji da reši ova pitanja, minimizirajući rizik od razvoja antitela i poboljšavajući ukupne ishode pacijenata.
Test genotipizacije krvne grupe doneti značajne prednosti pacijentima koji imaju retke nasledne anemije U saradnji sa NHS Blood and Transplant, NHS England apeluje na pojedince koji se bore sa  poremećajem srpastih ćelija, talasemijom i retkim naslednim anemijama, zavisnim od transfuzije, da se podvrgnu testu genotipizacije krvne grupe uz rutinske testove krvi u bolnici. Inicijativa je osmišljena kako bi se podigla tačnost postupaka uparivanja krvi, što na kraju smanjuje rizik od razvoja antitela i poboljšava opšte blagostanje pacijenata.
Osim poremećaja srpastih ćelija i talasemije, očekuje se da će test genotipizacije krvne grupe doneti značajne prednosti pacijentima koji imaju retke nasledne anemije i zavisni su od transfuzije, kao što je anemija Diamond Blackfan. Ovo stanje remeti proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a poboljšana preciznost uparivanja krvi koju daje test može da dovede do poboljšanja kvaliteta života za pogođene osobe.
Članak Osmišljen test krvi protiv pojave neželjenih efekata transfuzije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.