Oprez, može biti neprimetna: Šta je atipična upala pluća i kako se leči

Izvor: B92, 12.Nov.2023, 16:05

Oprez, može biti neprimetna: Šta je atipična upala pluća i kako se leči

Atipična pneumonija je infekcija koja zahvata gornje i donje disajne puteve, a naziva se tako jer je često izazivaju bakterije koje je teže otkriti jer se nalaze unutar ćelija.

Simptomi atipične pneumonije su obično blagi i podsećaju na običnu prehladu. Ljudi mogu početi da primećuju znake ovakve pneumonije između 1-4 nedelje nakon što su bili izloženi patogenu koji je izazvao bolest. Simptomi pneumonije mogu uključivati: upaljeno grlo, uporan kašalj, glavobolja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slabost, umo,r groznica (može se javiti i atipična pneumonija bez temperature), otežano disanje, bol u grudima, bolovi u stomaku, povraćanje, gubitak apetita...

 Simptomi se takođe mogu razlikovati u zavisnosti od toga gde je infekcija. Na primer, veća je verovatnoća da će infekcija gornjih disajnih puteva izazvati bol u grlu, kašalj i/ili curenje iz nosa. Infekcija donjeg respiratornog trakta može izazvati simptome kao što su kašalj, kratak dah i zviždanje u plućima.

Atipična pneumonija - lečenje

Lečenje pneumonije hoda zavisi od uzroka. Ako lekar posumnja da imate atipičnu upalu pluća, a uzrok je bakterija, može da vam prepiše antibiotike.

U slučaju prepisanih antibiotika, važno je ispiti sve, čak i ako u međuvremenu dođe do poboljšanja. Ako se to ne uradi, atipična pneumonija se može vratiti i tada je teže lečiti. Ako je atipična pneumonija rezultat virusa ili drugog uzroka, a antibiotici nisu od pomoći, odmor i rehidracija su načini da se ubrza oporavak organizma. Lekar može preporučiti lekove bez recepta za ublažavanje nazalne kongestije, kašlja i nagomilavanja sluzi.

U otvaranje disajnih puteva može pomoći konzumiranje dosta tople tečnosti, takođe koristite ovlaživač i pripremite tople kupke, a pijte i vitamin C. Ako imate temperaturu, dobro je piti više tečnosti i odmoriti se. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su ibuprofen ili paracetamol mogu pomoći u smanjenju temperature.

Izbegavanje bliski kontakt sa drugima tokom oporavka. Ostali koraci koje možete preduzeti uključuju:

pokrivanje usta i nosa pri kašljanju, često pranje ruku, brzo bacanje maramice u kontejner za otpad sa poklopcem.

Atipična pneumonija je obično blaga i ne zahteva hospitalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.