Ono što su vas učili ne važi: Previše mleka može da vam škodi

Izvor: B92, 03.Feb.2021, 09:25

Ono što su vas učili ne važi: Previše mleka može da vam škodi

Generacije su govorile o prednostima svakodnevnog pijenja mleka. Čaša mleka sadrži visoku količinu kalcijuma, hranjive stvari povezane s jačanjem kostiju i mišića. Zbog toga se mleko nalazi u gotovo svakom domaćinstvu. Međutim, postoji i teorija prema kojoj previše mleka može da učini kosti lomljivima.

Mleko je zdravo i hranjivo, ali ako ga pijete previše, to ne garantuje bolje zdravlje. Preterani unos bilo čega je štetan, a odnosi se i na mleko.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom švedskom istraživanju, previše mlijeka može biti povezano sa smrtnošću i povećanim rizikom od preloma. Za istraživače, previše mleka znači tri ili više čaša dnevno. Rezultati studije bili su još više uznemirujući za žene.

U slučaju pripadnica lepšeg pola, utvrđeno je da konzumiranje tri ili više čaša mleka u danu može da udvostruči rizik od smrti u poređenju s onima koji su samo popili manje od jedne čaše dnevno. Muškarci nisu pogođeni na isti način kao žene, ali to i kod njih može da poveća stopu smrtnosti.

Konzumacija previše mleka može da dovede do vidljivih nuspojava. To su umor, akne, nadutost i druge probavne tegobe.

Rezultati studije su alarmantni, ali to ne znači da morate potpuno da izbegavate ovaj napitak. Osim kalcijuma, mleko sadrži i druge esencijalne hranjive sastojke poput vitamina D, vitamina B 12 i proteina.

Postoji nekoliko studija koje sugeriršu da svakodnevno pijenje mleka može da smanji rizik od razvoja hroničnih bolesti. Sve što treba je da ga konzumirate umereno. Čaša mleka na dan idealan je izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.