
Izvor: eKlinika.rs, 13.Jun.2025, 11:01
Odstajao ili bajat hleb uvek izbegavamo, stručnjaci tvrde da grešimo i da ova namirnica ima višestruke koristi za zdravlje
Hleb je namirnica koja nam obezbeđuje važne hranljive sastojke, kao što su ugljeni hidrati – glavni izvor energije za telo. Bogatstvo vlakana, minerala, folne kiseline, gvožđa, vitaminima B čini hleb neophodnim za dobro zdravlje. Sveže ispečen hleb je namirnica koja je sastavni deo svečanog ručka. Stručnjaci ipak tvrde da je odstajao hleb mnogo bolji izbor. Na oprezu bi morale da budu osobe sa nestabilnim nivoom šećera u krvi, gastritisom.
Prednosti odstajalog hleba
Odstajao hleb nije naročito ukusan, ali zdraviji je izbor od sveže pečenog hleba, tvrde stručnjaci. U istraživanju iz 2017. godine, australijski naučnici su ispekli beli hleb i ostavili ga, nedelju dana, da odstoji na različitim temperaturama. Potom...