Izvor: eKlinika.rs, 05.Avg.2021, 17:07

Određen broj ejakulacija mesečno može da spreči pojavu karcinoma prostate

Brojke o oboljevanju i stadijumima otkrivanja bolesti variraju širom sveta, pa se tako prema malezijskom Nacionalnom registru raka, više od 60 odsto slučajeva karcinoma prostate dijagnostikuje u poodmakloj fazi (stadijum 3 i 4), što je mnogo više od susednog Singapura (25 do 30 odsto), ali i Sjedinjenih Američkih Država (manje od 20 odsto). Prevencija su redovni pregledi, umerena fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine i izbegavanje zračenja.
Kakva je veza između češćeg >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ejakuliranja i niže stope oboljevanja od karcinoma prostate LADbible prenosi rezultate jedne nove studije Univerziteta Harvard koja je pokazala da muškarci koji ejakuliraju najmanje 21 put mesečno mogu za trećinu smanjiti verovatnoću dobijanja raka prostate.
Citirajući zaključke istraživača koji su učestvovali u studiji, LADbible navodi da je u studiji učestvovalo 31.925 muškaraca, koji su ispunili tri upitnika o učestalosti ejakuliranja, a rezultati su ukazali na statistički značajno smanjenje stope raka prostate kod onih koji su često ejakulirali tokom odraslog doba.
Studija je sprovedena na teritoriji Sjedinjenih Američkih država.
Reč naučnika LADbible je preneo i reči glavnih autora studije koji su izjavili:
– Utvrdili smo da je znatno manja verovatnoća da će kod muškaraca koji su prijavili veću učestalost ejakulacije u odrasloj dobi naknadno biti dijagnostikovan rak prostate. Ovi nalazi pružaju dodatne dokaze o korisnoj ulozi češće ejakulacije tokom života odraslih muškaraca u etiologiji ovog karcinoma – navodi se, uz pretpostavke da se najverovatniji razlozi vezuju za bolju cirkulaciju i prokrvljenost, kao i veće pražnjenje toksičnih materija, bakterija i mikroorganizama.
Najčešće se javlja bez simptoma, povišena vrednost PSA markera ne mora biti presudna Treći po učestalosti maligni proces među muškarcima kod nas je vezan za prostatu. U Srbiji je tokom 2018. godine od ovog karcinoma novoobolelo 2320 muškaraca, a preminuo je 1041 pacijent.
Karcinom prostate je u najvećem broju slučajeva tumor koji sporo napreduje i uglavnom ne daje simptome. Može doći do učestalog urgentnog mokrenja uz tanji mlaz, što je inače simptomatologija i benignog uvećanja prostate. Najveći broj rakova prostate se dijagnostikuje u asimptomatskom stadijumu zbog povišenih vrednosti PSA (prostata specifični antigen). Ako su simptomi već uznepredovali, javlja se bol, i to u kostima.
Dijagnoza se potvrđuje digitorektalnim pregledom prostate. PSA marker je specifični protein čija vrednost u krvi korelira sa karcinomom prostate, ali i sa nekim drugim stanjima poput benignog uvećanja prostate, infekcije, zastojem mokraće, rektalnim pregledom prostate, pa čak i ejakulacijom koja se desila i do 48 sati pre uzimanja krvi.
Faktori rizika Najpoznatija tri faktora rizika za pojavu karcinoma prostate su starenje (godine života), etnička pripadnost i genetska predispozicija.
Kliničke studije ukazuju da egzogeni faktori rizika kao što su pothranjenost, neuravnoteženo seksualno ponašanje, konzumiranje alkohola, neki vidovi profesionalne, ali i izloženosti ultraviolentnim zracima takođe imaju značajnu ulogu u rizivima od pojave ovog karcinoma.

Članak Određen broj ejakulacija mesečno može da spreči pojavu karcinoma prostate se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.