Izvor: eKlinika.rs, 06.Mar.2024, 18:01

Od ovih 8 namirnica najbrže propadaju zubi

Zubi, zubna gleđ pre svega ali i njegova kompletna struktura sve do korena mogu brže da razgrade neki sastojci iz hrane i pića koje unosimo. Kako su zdravi zubi ne samo estetska kategorija već i temelj i odraz kompletnog zdravlja, važno je baviti se oralnom preventivom.
Zubi, karijes i uticaj hrane koju unosimo Hrana i piće mogu izazvati ali i iskomplikovati nakupljanje plaka, što može da ostavi ozbiljne zdravstvene posledice na našim zubima. Plak je lepljivi sloj (film) ispunjen >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bakterijama, koji je jedan od najopasnijih uzroka oboljenja desni i pojave karijesa. Nakon što pojedemo slatku užinu ili neki obrok čije namirnice u hemijskoj reakciji izazivaju pojačanu oksidativnu reakciju, bakterije oslobađaju kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Gleđ strada, a bakterije dospevaju direktno do zuba. Tada se razvija karijes, koji može da izazove bol, probleme sa žvakanjem ili apscese.
Ako ne održavamo adekvatnu oralnu higijenu, plak će se stvrdnuti i pretvoriti u kamenac. Zubni kamenac se može nataložiti iznad ili ispod linije desni, a obe pozicije do gingivitisa, ranog oblika bolesti desni. Evo spiska namirnica koje su, posebno ako se unose u velikim količinama a ne postoji redovna oralna higijena, najveći okidači bolesti i propadanja zuba.
1. Slatko i kiselo: Kako zubi reaguju na ovu kombinaciju? Nije iznenađujuće da su slatkiši uglavnom nezdravi ne samo za usta i zube, već i celo telo. Međutim, postoji nešto što ima još negativniji uticaj, a to su slatko-kisele kombinacije. Kiseli slatkiši sadrže više različitih vrste kiselina, koje mogu biti još agresivnije za naše zube. Što se ovakvi slatkiši (pre svega bombone) duže žvaću, veća je i verovatnoća da će izazvati karijes. Ovaj rizik možete umanjiti što bržim pranjem zuba ili čišćenjem nakon konzumacije.
2. Hleb i zubi Kada žvaćemo hleb, naša pljuvačka razlaže skrob u šećer, a kada se hleb raskvasi, lepi se za pukotine između zuba. One mogu da izazovu stvaranje naslaga i karijes. Ako ne možete bez hleba, držite se celih zrna jer sadrže manje dodatih šećera i ne razgrađuju se lako.
3. Zubi i jedan od njihovih najvećih neprijatelja – alkohol Zvučaće neverovatno, ali kada se pije alkohol, usta se isušuju. Tada pljuvačka umesto da se stvara – nedostaje, a neophodna nam je da bi zubi bili zdravi. Pljuvačka sprečava lepljenje hrane za zube i odstranjuje zaostale čestice hrane. Pomaže i u popravljanju ranih znakova karijesa, bolesti desni i drugih oralnih infekcija. Da biste održavali hidrataciju usta, unosite dovoljno vode i koristite neagresivne, prirodne rastvore za oralnu hidrataciju i higijenu.
4. Gazirana pića Jedna  studija koju prenosi National Library of Medicine  otkrila je da konzumacija velikih količina gaziranih pića može oštetiti zube isto koliko i upotreba metamfetamina i kokaina. Gazirana pića „pomažu“ plakovima da uz više kiseline napadnu zubnu gleđ. Poput alkohola, i gazirana pića isušuju usta i unsu duplju, što znači da imamo manje pljuvačke.
Takođe, gazirana pića tamnije boje mogu da oboje zube. Međutim, stomatolozi daju i jednu važnu napomenu: nemojte prati zube odmah nakon što popijete neko gazirano piće jer to može da ubrza propadanje zuba višestrukim uticajem na gleđ.
5. Led  American Dental Association upozorava da pazimo u kom obliku koristimo vodu ako mislimo na zdravlje zuba. Grickanje i žvakanje ledenih kockica može oštetiti gleđ i učiniti nas podložnim hitnim stomatološkim stanjima kakva su napuknuća, lomljenje ili rasklimavanje zuba. Led možemo koristiti za hlađenje pića, ali ni tu takođe nije dobro preterivati.
6. Citrusno voće Narandže, grejpfrut, limun i drugi agrumi imaju veliku količinu vitamina C, ali i njihova kiselost može naškoditi gleđi, čineći zube podložnijim karijesu. Čak i napici od ceđenog voća mogu da deluju loše na već „načetu“ gleđ. Pored toga, kiselina iz citrusa može pogoršati zarastanje ranica u ustima, ako postoje. Citrusno voće i prirodne sokove treba konzumirati umereno, i isprati usta vodom nakon toga.
7. Čips Čips je omiljena gruckalica, ali sadrži veliku količinu skroba, koji se konzumacijom pretvara u šećer, zadržava na zubima ili između njih i „hrani“ bakterije u plaku. Upotrebite konac nakon što pojedete bilo koju količinu čipsa.
8. Suvo voće Sušeno voće je zdrava užina i ima mnogo zdravstvenih prednosti uz jedan uslov: ne sme se konzumirati u velikim količinama. Američka stomatološka asocijacija navodi da se sušeno voće lako lepi za zube ostavljajući za sobom teške tragove šećera. Ako volite da jedete sušeno voće, obavezno nakon toga isperite usta vodom ili operite zube. Nešto češće se može jesti voće u sirovom stanju.
Članak Od ovih 8 namirnica najbrže propadaju zubi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.