Od karcinoma boluje svaki deseti stanovnik Topličkog okruga

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od karcinoma boluje svaki deseti stanovnik Topličkog okruga

U Topličkom okrugu blizu 11.000 odraslih osoba, ili svaki deseti stanovnik boluje od neke vrste karcinoma.

Mesečno hemioterapiju u prokupačkom Dispanzeru za onkologiju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" dobija 200 njih.

"Prošle godine je na našem odeljenju terapiju primalo 90 pacijenata, a ove godine ih je 200, što najbolje govori koliko je ova bolest uzela maha među stanovnicima Topličkog okruga", izjavila je odgovorna sestra te službe Marina Stamenković. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ona je rekla da samo zahvaljujući zalaganju direktorke prokupačke bolnice Snježane Arsić, koja je insistirala da Konzilijum za onkologiju iz Niša pređe u Prokuplje, od 2016. godine pacijenti iz Prokuplja, Kuršumljije, Žitoradje i Blaca više na hemioterapiju ne putuju u Niš već je dobijaju u prokupačkom dispanzeru.

"U našem dispanzeru hemioterapiju dobijaju pacijenti oboleli od kancera dojke, ginekoloških organa, debelog creva i digestivnog trakta, a u poslednje vreme određenu terapiju dajemo i pacijentima koji se leče od kancera prostate i nekih vrsta melanoma kože", istakla je Stamenković.

Prema njenim rečima, najmlađi oboleli stanovnik Topličkog okruga ima 22 godine dok je u poslednjih nekoliko godina zabeleženo i osam slučajeva obolevanja od kancera dojke kod muškaraca. Kako je istakla odgovorna sestra te službe Marina Stamenković, obolelima od malignih bolesti iz celog Topličkog okruga sa 100.000 stanovnika, u Dispanzeru za onkologiju pored lekarske pružaju i svaku drugu vrstu pomoći zahvaljujući nesebičnom zalaganju zdravstvenih radnika te službe kojom rukovodi načelnica Danijela Ristić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.