Izvor: eKlinika.rs, 23.Okt.2025, 11:00

Od čega zavisi da li ćemo iz belog luka iskoristiti najviše korisnih sastojaka?

Veza beli luk (Allium sativum) i imunitet predmet je značajnog broja kliničkih i eksperimentalnih radova. Ipak, važno je dobro razlikovati što su potvrđene činjenice, a šta su obećavajuće, ali još uvek nepotpuno dokazane hipoteze o tome da će nas neki čen belog luka zaštititi od bolesti.
Koji sastojak čini beli luk toliko hranljivim Glavni sastojak koji se smatra odgovornim za mnoge korisne efekte belog luka je alicin. Nastaje kada se svež čen usitni ili izdrobi, jer se jedan enzim pretvara u alicin.
Osim alicina, beli luk sadrži i druge organske sumporne spojeve (npr. dialil disulfid, dialil trisulfid), polifenole, saponine i flavonoide. Svi oni mogu doprineti antioksidativnim i imunomodulatornim efektima....

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.