Octagam se povlači sa tržišta

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Octagam se povlači sa tržišta

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da je 24. septembra donela odluku o ukidanju dozvole za lek Octagam, proizvođača Octapharma, i povlačenju tog leka sa tržišta Srbije.

Agencija je preporučila zdravstvenim radnicima da prekinu dalju primenu leka Octagam i nastave lečenje pacijenata odgovarajućom alternativnom terapijom.

ALIMS je odluku donela u skladu sa preporukom koju je objavila Evropska agencija za lekove 24. septembra 2010, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše u saopštenju.

Navodi se da je, nakon neočekivano velikog broja prijava neželjenih reakcija prilikom primene leka (moždani udar, infarkt miokarda, plućna embolija), Komisija za humane lekove pri Evropskoj agenciji za lekove 24. septembra preporučila ukidanje dozvole za ovaj lek i njegovo povlačenje sa tržišta EU.

Smatra se da je uočeni bezbednosni problem u vezi sa proizvodnim postupkom ovog leka.

Octagam Octapharmeje intravenski rastvor koji se koristi kod imunodeficijentnih pacijenata, kao i u slučajevima određenih imunoloških poremećaja.

Nemačka i Švedska ranije su ukinule dozvolu za ovaj lek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.