Lek Oktagam povučen sa tržišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2010, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lek Oktagam povučen sa tržišta

BEOGRAD -

U skladu sa preporukom Evropske agencije za lekove (EMA) Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je 24. septembra donela odluku o ukidanju dozvole za lek Oktagam i njegovom povlačenju sa tržišta Srbije, rekao je danas Tanjugu portparol ALIMS Aleksandar Tucović.

On je dodao da su o tome obavešteni Ministarstvo zdravlja, kao i nosilac dozvole.

Tucović je naveo da je EMA 24. septembra objavila preporuku ukidanja dozvole za lek Oktagam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (humani normalni imunoglobulin), proizvođača Oktafarma i povlačenje ovog leka iz prometa.

On je objasnio da je Oktagam intravenski rastvor koji se koristi kod imunodeficijentnih pacijenata, kao i u slučajevima određenih imunoloških poremećaja kao što je idiopatska trombocitopenična purpura.

"Nakon što su Nemačka i Švedska ukinule dozvolu za ovaj lek zbog neočekivano velikog broja prijava tromboembolijskih neželjenih reakcija, uključujući moždani udar, infarkt miokarda i plućnu emboliju pri njegovoj primeni, Komisija za humane lekove pri EMA je inicirala reevaluaciju svih raspoloživih bezbednosnih podataka o leku Oktagam", kazao je Tucović.

Zato je, dodao je on, imajući u vidu rastući broj prijava tromboembolijskih neželjenih reakcija pri primeni leka Oktagam, Komisija za humane lekove pri EMA preporučila ukidanje dozvole za taj lek i njegovo povlačenje sa tržišta EU.

Prema Tucovićevim rečima, smatra se da je uočen bezbednosni problem u vezi sa proizvodnim postupkom ovog leka.

Tucović je u ime ALIMS-a zdravstvenim radnicima preporučio da prekinu dalju primenu leka Oktagam i nastave lečenje pacijenata odgovarajućom alternativnom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lek oktagam povučen sa tržišta

Izvor: B92, 06.Okt.2010

Beograd -- U skladu sa preporukom Evropske agencije za lekove, Agencija za lekove Srbije je donela odluku o ukidanju dozvole za lek oktagam i povlačenju sa tržišta Srbije... Portparol ALIMS Aleksandar Tucović kaže da su o tome obavešteni Ministarstvo zdravlja, kao i nosilac dozvole...Tucović je...

Nastavak na B92...

Lek Oktagam povučen sa srpskog tržišta

Izvor: SrbijaNet.rs, 06.Okt.2010

U skladu sa preporukom Evropske agencije za lekove (EMA) Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je 24. septembra donela odluku o ukidanju dozvole za lek Oktagam i njegovom povlačenju sa tržišta Srbije, rekao je danas Tanjugu portpatol ALIMS Aleksandar Tucović. On je dodao

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Octagam bez dozvole, povlači se sa tržišta

Izvor: Mondo, 06.Okt.2010

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da je 24. septembra donela odluku o ukidanju dozvole za lek Octagam, proizvođača Octapharma, i povlačenju tog leka sa tržišta Srbije.

Nastavak na Mondo...

Povučen lek „oktagam“

Izvor: Danas, 06.Okt.2010

U skladu sa preporukom Evropske agencije za lekove, Agencija za lekove Srbije je donela odluku o ukidanju dozvole za lek „oktagam“ i povlačenju sa tržišta Srbije.

Nastavak na Danas...

Octagam se povlači sa tržišta

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 15:20

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da je 24. septembra donela odluku o ukidanju dozvole za lek Octagam, proizvođača Octapharma, i povlačenju tog leka sa tržišta Srbije...Agencija je preporučila zdravstvenim radnicima da prekinu dalju primenu leka Octagam i nastave...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.