Izvor: eKlinika.rs, 04.Mar.2024, 14:03

Očna migrena uglavnom je bezopasna, kada je svetlucanje pred očima znak za uzbunu

Očna migrena (okularna migrena) je stanje kada uz prisutnost glavobolje može da dođe do poremećaja vida u trajanju do jednog sata. Stručnjaci još nisu u potpunosti sigurni šta je uzrok očnih migrena, stanje je u uglavnom bezopasno i leči se lekovima protiv bolova koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Lekari klinike Mayo, ipak, upozoravaju da neurolozi koji leče glavobolje više ne koriste termin očna migrena. Ovaj termin sada se često koristi naizmenično za označavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << dva različita stanja: migrene sa aurom koja je obično bezopasna i retinalne (mrežnjača) migrene koja može da bude simptom ozbiljnih zdravstvenih problema.
Promene nekada mogu da zahtevaju hitnu pomoć Termin „okularna migrena“, očna migrena dosta se koristio za opisivanje stanja koje se sada naziva migrena sa aurom. Retinalna migrena je, s druge strane izuzetno retka, promene na vidnom polju beleže se samo na jednom oku. Stručnjaci naglašavaju da ove promene mogu da budu znak ozbiljnih bolesti i da zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.
Očna migrena sa aurom Očna migrena sa aurom je u velikoj većini slučajeva bezopasno stanje i utiče na oba oka. Ispoljava se simptomima bljeska svetlosti, mrlja, svetlucanja pred okom, koje brzo nestaje. Aura migrene koja utiče na vaš vid je uobičajena. Vizuelni simptomi ne traju dugo. Aura se uglavnom ispoljava promenama u vidnom polju, ali može da utiče i na govor, motoričke sposobnosti, trnjenje jezika, lica, ruke, navode stručnjaci American Migraine Foundation.
Aura je kompleks neuroloških simptoma koji najčešće prethode glavobolji. Najčešći tip aure je vizuelna aura, ispoljava se u skoro 90 odsto slučajeva. Aure su obično vizuelne prirode jer veliki deo mozga obrađuje vizuelne informacije. Aura ne mora u svim slučajevima da bude praćena glavoboljom. Simptomi očne migrene sa aurom kratko traju i uglavnom su bezopasni, s tim da privremeno mogu da ometaju određene aktivnosti, kao što su čitanje ili vožnja.
Retinalna migrena Termin očna migrena ponekad se koristi kao sinonim za medicinski termin „retinalna migrena“. Retinalna migrena je retko stanje i odnosi se na vizualne simptome koji se ispoljavaju na samo jednom oku pre ili za vreme napada migrenske glavobolje. Simptomi retinalne migrene obično su intenzivniji i ispoljavaju se smanjenjem oštrine vidnog polja, svetlucanjem pred očima i privremenom slepoćom.
Pacijentima je teško da razlikuju dva oblika migrene Retinalna migrena za razliku od očne migrene praćene aurom pogađa samo jedno oko, a ne oba oka. Lekari ipak upozoravaju da mogući gubitak vida na jednom oku nije povezan sa migrenom, može da bude znak ozbiljnog zdravstvenog problema. U slučaju da doživimo privremeni gubitak vida na jednom oku savet je da se što pre javimo lekaru. Stručnjaci naglašavaju da je pacijentima teško da razlikuju očnu migrenu s aurom i retinalnu migrenu, pa je zato bitno da se konsultujemo sa lekarom. Neke promene vidnog polja, praćene slabošću jedne strane tela i promenama govora, mogu da budu upozorenje na moždani udar.
Bezopasne očne migrene sa aurom uglavnom se povlače posle pola sata. Preporuka doktora je da se dok traje glavobolja odmaramo, izbegavamo jaku svetlost. Bol može da prestane posle upotrebe aspirina, beta blokatora. Preporuka je da ako imamo česte očne migrene čak i ako se one povlače same od sebe dođemo kod lekara i otklonimo sumnju na postojanje neke teže bolesti.
Članak Očna migrena uglavnom je bezopasna, kada je svetlucanje pred očima znak za uzbunu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.