Obratite pažnju: Simptom ozbiljne bolesti srca možete primetiti dok šetate

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 08:06

Obratite pažnju: Simptom ozbiljne bolesti srca možete primetiti dok šetate

Mnogi ljudi osećaju bol u nogama pri hodanju i najčešće to pripisuju starenju ili umoru.

Međutim, to može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg, upozorio je britanski profesor.

Masne naslage

Ako vas noge bole dok hodate, možda patite od bolesti perifernih arterija, koja se takođe naziva periferna vaskularna bolest. Ovo je uobičajeno srčano stanje gde nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava protok krvi u mišiće nogu - uzrokujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da oboleli osećaju bol. Ovi komadići masti takođe mogu blokirati dotok krvi u mozak, što može dovesti do fatalnih srčanih i moždanih udara, prenosi časopis "Health".

Istraživanja su pokazala da će jedna od pet osoba sa ovom dijagnozom, ako se ne dijagnostikuje i ne leči, doživeti srčani udar, moždani udar ili smrt u roku od pet godina. Profesor Dejvid Njubi iz Britanske fondacije za srce objasnio je kako se obično oseća bol u nogama povezan sa ovim stanjem.

"Ako osećate grčeve u nogama dok hodate, možda bi bilo dobro da se obratite lekaru, jer to može biti simptom periferne vaskularne bolesti. Najčešći je kod pušača i osoba sa dijabetesom", naveo je on. Za lečenje ovog stanja, lekari preporučuju promenu načina života.

Redovno vežbanje

To uključuje redovno vežbanje, izbegavanje pušenje i ishranu bogatu voćem, povrćem, zdravim mastima i celim žitaricama. Takođe treba lečiti osnovne uzroke, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes. Lekari takođe mogu propisati lekove za smanjenje simptoma bolesti – uključujući statine koji mogu da spreče stvaranje masnih naslaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.