Obratite pažnju: Pet skrivenih simptoma raka pluća

Izvor: B92, 28.Okt.2023, 10:59

Obratite pažnju: Pet skrivenih simptoma raka pluća

Karcinom pluća je druga najčešća vrsta raka u svetu, a iako je tako često, mnogi nisu svesni njegovih simptoma koji su u početku neprimetni.

Među brojnim simptomima izdvaja se pet onih na koje najmanje obraćamo pažnju.

Gubitak daha

U ranim fazama, rak pluća često nema simptoma, no neki pacijenti razviće uporan kašalj i gubiti dah. Ako doživite ove simptome, važno je da posetite lekara što pre.

Promene u obliku noktiju

Nokti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se šire ili izgledaju otečeno mogu biti znak raka pluća. Ti simptomi su uzrokovani hipertrofičnom plućnom osteoartropatijom, stanjem koje uzrokuje upalu u kostima i zglobovima i pogađa neke ljude s rakom.

Napadi ili nesvestica

Vrtoglavica i nesvestica mogu biti znakovi raka pluća. Mogu se javiti i glavobolja, povraćanje, zbunjenost, osećaj umora, slabost mišića, vrtoglavica i zatvor.

Spuštanje jednog kapka

Retka vrsta raka pluća koja raste na vrhu organa može uzrokovati spuštanje jednog kapka, kažu stručnjaci. Taj tumor čini manje od pet posto slučajeva raka pluća, a može uzrokovati smanjenje jedne zenice i može zaustaviti znojenje na jednoj strani lica.

Bol u ramenu ili bol koja se širi gore-dole po ruci, vratu i glavi češći su simptomi ovog oblika raka.

Gubitak kilograma

Oko 60 posto ljudi s rakom pluća značajno gubi na težini jer ta bolest uzrokuje gubitak apetita. Međutim, neki mršave čak i kad normalno jedu jer njihovo telo ne apsorbira masnoću, proteine i ugljene hidrate iz hrane i sagoreva kalorije brže nego što je normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.