Obilan doručak pomaže kontrolisanju gladi i šećera u krvi

Izvor: NaDlanu.com, 13.Nov.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilan doručak pomaže kontrolisanju gladi i šećera u krvi

Mnogi nutricionisti savetuju obilan doručak bogat mastima i proteinima, a umeren ručak i sasvim laganu večeru kao ključ za održavanje težine i optimalnog zdravlja. Nova istraživanja idu u prilog ovoj struji nutricionista.

Tim istraživača sa hebrejskog univerziteta u Jerusalimu tvrdi da obilan doručak može da pomogne osobama sa dijabetesom tipa 2 da bolje kontrolišu svoju glad i nivoe šećera u krvi.Njihovo proučavanje je bilo zasnovano na prethodnim radovima koji su pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << da ljudi koji redovno doručkuju u proseku imaju niži indeks telesne mase, odnosno manje su gojazni od ljudi koji preskaču taj obrok.Jevrejski naučnici su utvrdili da je kod ispitanika koji su tokom tri meseca konzumirali obilan doručak koji se sastojao pretežno od proteina i masti došlo do sniženja nivoa šećera u krvi, prenosi sajt zdravahrana.com.Zdrav doručak sastavljen od proteina i masti smanjuje metaboličke upale i rizik od dijabetesaProučavanje je uključilo 59 učesnika, gojaznih odraslih osoba sa dijabetesom tip 2. Podeljeni su na grupu koja je tokom proučavanja i perioda praćenja od 13 nedelja dobijala mali, niskokaloričan doručak, koji je činio 12,5 odsto ukupnih dnevnih kalorija, i grupu koja je dobijala obilni doručak, sa većom količinom proteina i masti, koji je činio ukupno 33 odsto ukupno unetih dnevnih kalorija.Svake dve nedelje meren je nivo hormona, masnoća u krvi i markeri inflamacije, odnosno metaboličkih upalnih procesa. Na kraju proučavanja, istraživači su utvrdili da je u grupi koja je konzumirala obilan doručak bogat proteinima i mastima došlo do značajnog sniženja glukoze u krvi, u proseku, tokom tih 90 dana eksperimenta.Osim toga, grupa koja je konzumirala obilan doručak imala je niži gornji pritisak u odnosu na grupu koja je konzumirala manji doručak. Na kraju, pokazalo se da je grupa koja je jela obilniji doručak bila manje gladna tokom dana, kao i da je nivo glukoze našte srca bio bolji nego u grupi koja je konzumirala manji doručak. Izvor: Novimagazin

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.