Nova studija otkriva: Kada se dešava najveći broj srčanih udara sa smrtnim ishodom

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 08:11

Nova studija otkriva: Kada se dešava najveći broj srčanih udara sa smrtnim ishodom

Novo istraživanje je utvrdilo kada se dogodi najveći broj fatalnih srčanih udara. Ova vrsta srčanog udara je poznata kao STEMI.

Naime, Britanska fondacija za srce saopštila je da će se najverovatnije infarkt dogoditi početkom nedelje. Naravno, najveće šanse za STEMI se javljaju ponedeljkom.

"Sada moramo da saznamo šta čini srčani udar verovatnijim u određenim danima. Ovo bi moglo pomoći lekarima da bolje razumeju ovo smrtonosno stanje kako bismo mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da spasemo više života u budućnosti", rekao je lekar Nileš Samani.

Neki podaci sugerišu da ovo može biti povezano sa stresom i poremećenim ciklusima spavanja.

"Ovo je verovatno zbog stresa povratka na posao. Povećan stres dovodi do povećanja nivoa kortizola, hormona stresa, koji je povezan sa većim rizikom od srčanog udara", rekao je kardiolog Džek Lafan.

Za potrebe ovog istraživanja analizirani su podaci o 10.528 pacijenata širom Irske, koji su primljeni u bolnicu u periodu od 2013. do 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.