Nosko - prva pomoć roditeljima od koje se bebe plaše: Probajte, ali ne insistirajte, ima alternativa

Izvor: B92, 10.Apr.2021, 08:37

Nosko - prva pomoć roditeljima od koje se bebe plaše: Probajte, ali ne insistirajte, ima alternativa

Bilo da pitate pedijatre ili mlađe majke, svi će vam za čišćenje nosa kod beba preporučiti noska, plastični aspirator za nos bilo kog proizvođača. Kazaće vam da su "progledali" sa ovim izumom, dok će ove starije majke prokomentarisati kako to nije zdravo, kako plaši bebe i kako su silne generacije dece odgajane i bez plastičnog čistača nosnih šupljina.

Bez obzira na početnu sumnju u noska kada se pojavio, većina pedijatara će vam ga sada preporučiti, naravno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz određene mere opreza.

"Nosko se dosta dobro pokazao, mada zbog usisivača može da bude dosta bučno. Roditelji nam kažu da su uglavnom zadovoljni. Naravno, ako dete plaši zvuk, može se zameniti onim sa sopstvenim cugom. Ne treba previše da uvlači vazduh jer može detetu da pukne kapilar i ne treba ga praktikovati više od dva do tri puta dnevno", kaže pedijatar DZ "Savski venac" dr Ruža Bajić.

Njen kolega dr Saša Milićević nema ništa protiv, ali ne da se stalno koristi jer "sve mora da ima svoju meru".

"Kad se tek pojavio delovao mi je agresivno, a sad mi se mišljenje promenilo. On ima svoj efekat jer bebe ne znaju da izduvaju nos, niti da iskašlju sekret. Ne treba ga davati svakodnevno, već samo kada dete ima kijavicu ili pojačan sekret, pa dva-tri dana zaredom ujutru i uveče da bi se sprečila upala uha ili bronhija. U slučaju da je bebi danima zapušen nos, mora da se uradi bris nosa da se vidi da dete nema neku virusnu infekciju", ističe dr Milićević za b92.net.

"Ne sme da bude trauma za dete"

Problem nastaje onda kada beba vađenje slinica doživi kao traumu i plače i pošto ima roditelja koji su se žalili na to i ne znaju šta da rade, a dete im i dalje ima pojačan sekret i ne može lepo da spava, ni da jede zbog toga, pitali smo naše sagovornike šta može da bude razlog tolikog straha.

"Bebama ne prija kad im se bilo šta stavlja u nos. Ukoliko se posle nekog vremena ne navikne na upotrebu noska i i dalje plače, najbolje je da roditelji probaju da joj ukapaju fiziološkog rastvor u nosić i okrenu je na stomak kako bi sluz izašla, ili da je umivaju toplom vodom dok je drže okrenutu na stomak, ili da joj prilikom kupanja kvase glavu takođe toplom vodom kako bi sve to izašlo napolje. Mogu i da je puste da plače jer i tad sekret curi napolje, ali to baš ako ništa drugo ne pomaže", poručuje za B92.net dr Bajić.

Pedijatar dr Milićević upozorava da noska uopšte ne treba koristiti kod dece koja imaju osetljiv splet krvnih sudova, eventualno da roditellji probaju onaj aparat sa sopstvenim cugom.

"Čišćenje nosa ne sme da bude trauma za dete. Nosko je dosta neprijatan i bebe zato plaču, najbolje je probati sa tim uveče pre spavanja. Ako i dalje plaču, treba probati sa čišćenjem nosića štapićima za uši ili urolanom vatom tako što ih malo pokvasite i stavite u jednu i drugu nozdrvu. Bolje vata jer ona ne može da povredi kao štapić".

Kako kaže doktor, ne treba preterivati ni sa upotrebom fiziološkog rastvora jer dete može da se zagrcne i da da ga to čini nervoznim. Drugo, koncentracija natrijuma koga ima u njemu može da dovede do toga da ga u organizmu ima više nego što je potrebno.

Pišite nam kakva su vaša iskustva sa noskom i podelite neke korisne savete kako ste dete navikli na njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.