Nije istina da je naše zdravstvo najgore

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije istina da je naše zdravstvo najgore"

Ministar zdravlja Slavica Đukić - Dejanović naglasila je danas da se ne slaže sa ocenom da Srbija ima najlošiji zdravstveni sistem u Evropi i najavila analizu podataka objavljenih prošle sedmice u istraživanju ekspertske organizacije sa sedištem u Švedskoj.

"Ne prihvatam pozicije koje je to istraživanje pokazalo, ja sam i pacijent i lekar i ministar, i najbolje znam sa kojim se sve problemima suočavamo, ali i vi novinari najbolje znate, koliko ljudi iz regiona želi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođe i da se leči, dijagnostikuje, u zdravstvenim ustanovama Srbije", rekla je Đukić Dejanović komentarišući rezultate istraživanja urađenog za potrebe Evropskog parlamenta, a za koje se ne zna ko je dao podatke pošto Institut ''Batut'' nije kontaktiran.

Srpski lekari nisu manje vredni od lekara Evropske unije (EU), istakla je Đukić Dejanović Prema njenom mišljenju, istraživanje je koncipirano tako da ukazuje na ''krhkost onih zdravstvenih sistema, kojima su investicije u zdravstveni sistem nedovoljne".

''Srbija ima vrlo kvalitetne stručnajke, ali nema dovoljno para da realizuje sve programe da zdravstvena zaštita bude na još višem nivou", rekla je Đukić Dejnović novinarima u Ćupriji na Odeljenju za palijativnu negu koga je danas otvorila u Opštoj bolnici.

Razlika je između razvijenih zemalja i onih koje to nisu, a uzete su u obzir 34 zemlje EU i one koje pretedndiju da uđu u EU, a parametari su finansijska sredstva, objsnila je ona.

Đukić Dejanović je najavila da će izneti podaci biti sigurno analizirani, i da će Institut za javno zdravlje "Batut" svakako izvršiti to istraživanje. Istraživanje će sigurno biti posticajno i za nas, rekla je Đukić Dejanović i podsetila da je ''Batut'' jedini ovlašćeni za davanje podataka, a on nije dao podatke toj ekspertskoj organizaciji, pa i nismo sigurni odakle takvi podaci.

''Svejedno, oni će za nas biti razlog za ozbiljnu analizu, a o rezulatima ću obavestiti građane Srbije'', zaključila je ministarka zdravlja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo bolničko odeljenje u Ćupriji

Izvor: RTS, 03.Dec.2013

U bolnici u Ćupriji otvoreno Odeljenje za palijativno zbrinjavanje i Centar za hiperbaričnu medicinu, regionalnog karaktera. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ne slaže se sa ocenom da Srbija ima najlošiji zdravstveni sistem u Evropi i najavljuje analizu podataka objavljenih u istraživanju...

Nastavak na RTS...

Dijagnoza srpskog zdravstva

Izvor: RTS, 03.Dec.2013

Srpsko zdravstvo najgore u Evropi, pokazuje istraživanje švedskih eksperata za potrebe Evropskog parlamenta. Dok nadležni u Srbiji tvrde da rezultati nisu tačni i da su izvori sumnjivi, istraživači kažu da su rezultati dobijeni kombinacijom javnih statistika, anketa sa pacijentima i nezavisnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.