Nestašica najčešće korišćenog leka za štitnu žlezdu: Bez nagoveštaja kada će ga biti

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica najčešće korišćenog leka za štitnu žlezdu: Bez nagoveštaja kada će ga biti

Hronični pacijenti koji svakodnevno moraju da uzimaju lek eutiroks (Eutyrox) zbog smanjene funkcije štitne žlezde danima su u ozbiljnom problemu zbog nestašice ovog leka.

Eutiroks se prodaje u različitim dozama, koje pacijenti dobijaju u zavisnosti od toga koliko im je umanjena funkcija štitne žleze. Što je sporiji rad štitne žlezde, to je potrebnija veća doza, a upravo tih najvećih doza nema nigde.

Pojedini se snađu, pa uzmu po dve kutije (recimo dve od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 75 mikrograma - μg), pa onda dobiju potrebnu dnevnu dozu od 150 μg uzimanjem dve tablete odjednom dnevno. Međutim, nemaju svi tu sreću, a onda nastaje ozbiljan problem po pacijenta.

"Obišla sam celu Loznicu u pokušaju da nađem lek i samo na jednom mestu sam našla kutiju od 75 mikrograma što mi ne odgovara jer dnevno pijem 125. Nije bilo ni doza od 25, ni od 50, pa da bar uzimanjem dve popijem koliko treba. Plašim se kako ću da reagujem na znatno smanjenu dozu jer je lekar jedva uspeo da mi postavi odgovarajuću dozu. Ne bih volela da ponovo dobijem na kilaži i imam problem sa otežanim disanjem", kaže za B92.net uznemirena Vera Todorović (51).

Ista situacija je u Beogradu i u ostalim mestima u Srbiji, a kako kažu u Centru za informacije o lekovima, razlog je taj što leka nema na tržištu.

Tačnije, proizvođač - kompanija "Merck" ga nema, a nema ni adekvatne zamene za njega, kaže za B92.net direktor "Apoteka Beograd" spec. farm. Jasminka Bjeletić.

"Kod nas u apotekama ima letroks od 50, 100 i 150 mikrograma i tivoral od 100 mikrograma. To su lekovi koji su direktna paralela eutiroksu, ali nijedan endokrinolog ne voli da daje ovu zamenu pacijentu koji je naviknut na eutiroks. Iako je kod njih ista aktivna supstanca, tehnološki postupak u proizvodnji i dodaci su drugačiji", kaže Bjeletićeva.

Zato će, dodaje, doktor pre da preporuči pacijentu da pije isti lek, ali manju dozu. Teško da će nekom ko pije 150 μg usled nestašice dati da pije dve tablete od 200 μg.

Međutim, to dalje remeti zdravlje pacijenta kome zbog manje doze može da se pogorša stanje, a i kada se apoteke budu snabdele potrebnim dozama, biće potrebna ponovna korekcija doze jer "hormone je najteže dozirati", kaže naša sagovornica.

U "Apotekama Beograd" nemaju informaciju kada će ga ponovo biti u potrebnim količinama, pa smo u pokušaju da saznamo nešto više zvali Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije. Kako navode, lek ima dozvolu Agencije da se nađe na tržištu, kao i sertifikate analiza serija uvezenog lekova, te samim tim nema prepreke da se on nađe na tržištu.

Dakle, problem je kod proizvođača, a da li je u pitanju nešto trenutno ili "Merck" namerava da pomenuti lek zameni nekim novim još nije poznato, a što je veliki problem, jer, prema pojedinim istraživanjima, svaka druga žena u Srbiji boluje od štitne žlezde. Na drugom mestu po brojnosti su hipertireoza i hipotireoza, ali i nezaobilazni Hašimoto tireoiditis, a za dva poslednja se upravo pripisuje eutiroks.

S.Vasić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nestašica najčešće korišćenog leka za štitnu žlezdu veliki problem za hronične pacijente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 09:56

Hronični pacijenti koji svakodnevno moraju da uzimaju lek eutiroks (Eutyrox) zbog smanjene funkcije štitne žlezde danima su u ozbiljnom problemu zbog nestašice ovog leka...Eutiroks se prodaje u različitim dozama, koje pacijenti dobijaju u zavisnosti od toga koliko im je umanjena funkcija štitne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.