Izvor: eKlinika.rs, 06.Apr.2023, 19:02

Nesanica može da se leči korenom biljke koju ne smeju da koriste pacijenti na sedativima

Nesanica posle operacije i kod pacijenata na dijalizi može da se ublaži tradicionalnim borcem protiv nesanice i anksioznosti – korenom valerijane. Ova biljka ima sedativno dejstvo i primenjuje se najčešće u obliku čaja ili suplemenata. Koristi se i kod stanja uznemirenosti i straha, smatra se da može da umiri grčeve, crevne kolike, bolove, da snizi visok krvni pritisak. Upotreba pomoćnih lekovitih sredstava prilagođava se stanju svake osobe i nije zamena za lek ili prevenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bolesti.
Ko bi trebalo da izbegne valerijanu? Koren valerijane (Valerianae radix) sadrži valepotrijate, etarsko ulje, tanine, alkaloide.  Valerijana ima jako sedativno dejstvo pa se zato ne savetuje pacijentima koji su već na terapiji sedativima. Čaj se priprema tako što se jedna kašičica usitnjenog korena valerijane prelije sa 150 ml ključale vode, sve se posle 10 minta procedi i pije po jedna šoljica čaja nekoliko puta dnevno.
Može li valerijana da leči nesanicu? Klinička ispitivanja valerijane kao sredstva za terapiju nesanice nisu dala jedinstvene rezultate. Studije koje su ispitivale kvalitet sna nisu utvrdile razliku između osoba koje su uzimale valerijanu i onih koji su pili placebo. Veruje se da  valerijana utiče na nivoe gama-aminobuterne kiseline (GABA).  Nizak nivo GABA u mozgu, dovodi se u vezu sa neurološki i psihijatrijskim poremećajima kao što su depresija, anksioznost, nesanica. U ovakvim situacijama valerijana deluje smirujuće, opušta mišiće, ublažava bolne menstruacije, simptome artritisa.
Koren valerijane sadrži valerensku kiselinu koja ima sedativno dejstvom. Smatra se da valerenska kiselina deluje  na GABA koja smiruje ali i usporava rad mozga. Postoji veliki broj dokaza da GABA snižava telesnu temperaturu, utiče na na aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema i tako omogućava san. Smatra se da bi valerijanu u obliku suplemenata ili čaja najbolje primeniti pre spavanja. O detaljima doziranja i načinu primene najbolje je posavetovati se sa lekarem.
Ima li pouzdanih dokaza o dejstvu valerijane? Koren valerijane je verovatno najpoznatiji tradicionalni lek za nesanicu. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Journal of Evidence-Based Integrative Medicine zaključila je da valerijana može da bude bezbedna i efikasna biljka za nesanicu i poremećaje spavanja. Ipak, proces kontrole i kvaliteta ove studije nije do kraja pouzdan.
Postoje dokazi da upotreba korena valerijane može da obezbedi san pacijentima na dijalizi, bolji kvalitet sna posle operacije. I pred toga što su rezultati obećavajući, malo je studija na humanoj populaciji koje bi mogle da potvrde delotvornost valerijane. Potrebno je više dodatnih istraživanja koja bi trebalo da daju konkretnije podatke.
Članak Nesanica može da se leči korenom biljke koju ne smeju da koriste pacijenti na sedativima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Nesanica može da se leči korenom biljke koju ne smeju da koriste pacijenti na sedativima

Izvor: B92, 06.Apr.2023

Nesanica posle operacije i kod pacijenata na dijalizi može da se ublaži tradicionalnim borcem protiv nesanice i anksioznosti – korenom valerijane. Ova biljka ima sedativno dejstvo i primenjuje se najčešće u obliku čaja ili suplemenata. Koristi se i kod stanja uznemirenosti i straha, smatra se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.