Ne ignorišite simptome: Postoji više uzroka vrtoglavice, jedan je prilično ozbiljan

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 08:04

Ne ignorišite simptome: Postoji više uzroka vrtoglavice, jedan je prilično ozbiljan

Uzroci vrtoglavice mogu biti različiti, ali često uključuju infekcije uva, migrene, ozlede glave, nuspojave lekova i probleme s unutrašnjim uvom. Simptomi vrtoglavice često uključuju i mučninu, a neki ljudi takođe imaju problema s hodanjem i ravnotežom. Kako doskočiti ovoj neugodnoj pojavi?

Kada dođe do napadaja vrtoglavice, osoba može doći u tešku situaciju, što će zahtevati hitnu medicinsku pomoć. Vrtoglavicu možemo klasifikovati na mnogo različitih načina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a jedna od njih temelji se na mestu nastanka bolesti koja je uzrokuje. Deli se na periferne i središnje vrtoglavice.

Periferna vrtoglavica

Periferna vrtoglavica uzrokovana je zahvatanjem lavirinta (unutarnjeg uva) i vestibularnog živca (onaj koji prenosi informacije o ravnoteži od unutarnjeg uva do mozga) i najčešća je vrtoglavica kod većine ljudi. Pacijenti često imaju gubitak sluha i zujanje, te pritisak i bol u uvu.

Središnja vrtoglavica

Središnja vrtoglavica je posledica promene neuroloških mehanizama samog vestibularnog sastava. U tim slučajevima česta je pojava promena u hodu i držanju s vidljivom nestabilnošću, dvostrukim vidom, problemima s gutanjem te intenzivnom glavoboljom. U patologiji vrtoglavice i poremećaja ravnoteže, tačna klinička anamneza posebno je važna za napredak u dijagnozi i predstavlja jedan od najvažnijih delova konsultacije s lekarom.

Vrtoglavica koju ne smete zanemariti

Vrtoglavica zbog bolova u vratu vrlo je rasprostranjen simptom u društvu. Obično se naziva periferna vrtoglavica ili cervikalna vrtoglavica, a povezana je s različitim kliničkim entitetima koji uzrokuju fizičke i emocionalne poremećaje.

Uzrok ove vrste vrtoglavice je kompresija vertebralne arterije koja je odgovorna za prenos krvi do unutarnjeg uva i malog mozga. To se obično događa zbog kontraktura cervikalnih mišića ili blokade C1 i C2 pršljenova.

Drugi mogući uzrok je trzaj vrata usled nesreće, budući da dolazi do vrlo naglog istegnuća vrata. Takođe, može nastati zbog artritisa i cervikalnog osteoartritisa.

Poteškoće na relaciji vratni pršljen – vrtoglavica jeste zdravstveni problem koji se ne sme zanemariti i svakako se preporučuje poseta lekaru.

Lečenje se razlikuje zavisno od pacijenta, ali je obično potrebno konsultovati se s rehabilitatorima i fizioterapeutima. Ako su simptomi neravnoteže ili nestabilnosti jako izraženi, lekar može propisati vestibularne sedative tokom 48 sati. Za lečenje vrtoglavice zbog vratnog pršljena mogu se koristiti i drugi lekovi kao što su protivupalni lekovi i analgetici.

Fizioterapija služi za oslobađanje cervikalne muskulature kako bi se ublažila kompresija vertebralne arterije i na taj način smanjili simptomi. U većini slučajeva, cervikalna vrtoglavica je propraćena cervikalnom blokadom, koja smanjuje amplitudu rotacije glave. Jedan od načina za opuštanje vratnog pršljena je kontrolisano disanje ili korišćenje toplinskih obloga na zahvaćenom području. Tako se povećava opskrba krvlju i otklanjaju kontrakture i kompresije vertebralne arterije.

Vežbe koje vam mogu pomoći u oslobađanju napetosti i sprečavanju vrtoglavice

Istezanje leđa: Stojeći uspravno spojte prste iza leđa i ispružite ruke prema dole.

Horizontalno savijanje: U uspravnom položaju, bilo da stojite ili sedite, okrenite glavu na obe strane. Učinite to nežno, nikako ne radite oštre zaokrete vratom.

Okomito savijanje: Sedite i gledajte pravo, spustite glavu dok vam brada ne legne na grudi. Zatim se vrlo polako vratite u početni položaj, a nakon toga nežno zabacite glavu unazad, kao da pokušavate pogledati gore.

Bočno savijanje: Postavite isprepletene ruke iznad glave i pažljivo se spustite na grudi ili koliko god možete. Ako osećate jak bol, prestanite se istezati, ne radi se o osećanju bola, samo o opuštanju područja.

Rotacija: Držeći ramena opuštena, okrenite glavu vrlo polako kako biste sprečili eskalaciju vrtoglavice.

Samomasaža: Da biste završili opuštanje područja, izvmasirajte glavu. Idealno je započeti s prednje strane i završiti na potiljku. Uvek pravite kružne pokrete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.