Izvor: eKlinika.rs, 06.Nov.2023, 12:03

Ne bacajte semenke bundeve, posebno ako je bešika preaktivna

Semenke bundeve, tačnije ulje u semenkama, kako su pokazala istraživanja, mogu da pomognu u lečenju sindroma preaktivne bešike. Stoga se ljudima, koji imaju ovaj problem, preporučuje da ne bacaju semenke bundeve kada kupuju ovaj plod, već ih iskoriste kao pomoćno lekovito sredstvo u ishrani.
Koje hranljive materije sadrže semenke bundeve Prema istraživanju objavljenom u časopisu Current Urology sindrom preaktivne bešike je stanje koje podjednako pogađa i muškarce >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i žene. Uz lekove i druge strategije lečenja, stručnjaci takođe preporučuju ljudima sa ovim stanjem da prestanu da puše, smanje težinu i izbegavaju alkohol, kofein i kiselu hranu.
Prirodno ulje u semenkama bundeve je bogato jedinjenjima koja se zovu fitosteroli. Ove i druge supstance u semenkama su pokazale dobre rezultate u lečenju sindroma preaktivne bešike, navodi se u studiji objavljenom u Food Reviews International. Sem zdravog ulja, semenke bundeve poseduju i druge nutritivne prednosti. Institut Linus Pauling na Oregon State University navodi seme bundeve kao dobar izvor gvožđa – vitalne hranljive materije koja jača imuni sistem. Istraživači sa ovog univerziteta takođe posebno preporučuju seme bundeve kao kvalitetan izvor magnezijuma, minerala koji nam je potreban za jačanje nerava, mišića i kostiju.
Kako semenke bundeve deluju na uvećanu prostatu Semenke bundeve takođe može da obezbede olakšanje za muškarce sa uvećanom prostatom, stanjem koje se ponekad dovodi u vezu sa sindromom preaktivne bešike. Iako je malo dobrih studija o ovoj vezi, postojala su najmanje dva slučajna i placebom kontrolisana ispitivanja koja su koristila ekstrakt semena bundeve za lečenje simptoma uvećane prostate.
Analiza ovih studija iz 2022. u časopisu Clinical Phytoscience zaključila da pacijenti sa ovim stanjem „mogu da imaju koristi“ od 500 mg ekstrakta semena bundeve dva puta dnevno. S tim u vezi učestalo je pitanje da li semenke treba jesti cele ili možda samlevene, kao prah. Strulnjaci na to pitanje odgovaraju da će osoba koja konzumira semenke bundeve u svakom slučaju dobiti korisne sastojke iz semena. A ako se jedu cele semenke, a ne samo ulje, dobijaju se dodatne prednosti dijetalnih vlakana i drugih hranljivih sastojaka koji se prirodno nalaze u semenu.
Kako iskoristiti semena iz bundeve Dnevna porcija semena bundeve je oko 1/4 šolje ili 30 grama. Kao i uvek, bolje je i sigurnije jesti celo seme dobijeno iz bundeve nego kupovati izolovana ulja u suplementima. Najbolji način za pripremu i konzumiranje semenki je da se operu kada se izdvoje od bulme, „mesa“ bundeve. Oprane semnke se prosuše na tanjiru ili plehu za pečenje obloženim pek papirom. Kada se osuše, semenke bundeve prelijte uljem i laganim začinima i pecite na 180 stepeni dok ne postanu hrskave. Dovoljno je peći ih oko 15 minuta.
Članak Ne bacajte semenke bundeve, posebno ako je bešika preaktivna se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.