Naučnici tvrde: Ovakva ishrana povećava plodnost muškaraca i žena

Izvor: B92, 18.Jan.2023, 11:05

Naučnici tvrde: "Ovakva ishrana povećava plodnost muškaraca i žena"

Jedna dijeta prema rezultatima velikog istraživanja povećava plodnost muškaraca i žena. Reč je o mediteranskoj dijeti koja je jedna od najpopularnijih u svetu.

Mediteranska dijeta podstiče konzumaciju namirnica poput celih žitarica, ribe, ekstra devičanskog maslinovog ulja, povrća i orašastih plodova, dok ograničava crveno i prerađeno meso.

Naime, ova dijeta smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od smrtnosti i pomaže u ostvarivanju drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvenih prednosti.

Novi rezultati kažu da svojstva protiv upala ove popularne dijete takođe povećavaju šanse za začeće podsticanjem plodnosti kod žena, ali i muškaraca.

''Pridržavanje ovoj ishrani uopšteno je povezano s poboljšanim ishodima plodnosti kod žena i muškaraca za koje se smatra da se javljaju posredstvom protivupalnih puteva'', naveli su.

Jedna od glavnih autorki studije Evangeline Mantzioris istakla je da su ovim istraživanjem želeli da utvrde kako ishrana koja smanjuje upalu može da poboljša ishode plodnosti.

"Ohrabrujuće je što smo pronašli dosledne dokaze da pridržavanjem protivupalnoj dijeti, onoj koja uključuje mnogo višestruko nezasićenih ili zdravih masti, flavonoida kao što je lisnato zeleno povrće te ograničene količine crvenog i prerađenog mesa možemo da poboljšamo plodnost.", navela je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.