Naučnici otkrili kako se regeneriše hrskavica

Izvor: B92, 16.Okt.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici otkrili kako se regeneriše hrskavica

Zbog oštećenja hrskavice, mnogim pacijentima su svakodnevne obaveze pa i obična šetnja nepremostive i veoma bolne prepreke. Donedavno se smatralo da je njeno obnavljanje nemoguće, ali su američki naučnici objavili rezultate studije koja opovrgava to mišljenje, što će svakako otvoriti nove mogućnosti za lečenje osteoartritisa.

Mada se do sada smatralo suprotno, hrskavica u ljudskom organizmu ipak može da se regeneriše, potvrdilo je istraživanje naučnika Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Djuk".

Doduše, reč je o ograničenim kapacitetima, ali dovoljnim da budu polazište za pronalazak novih načina u lečenju osteoartritisa.

Dosadašnje mišljenje zasnovano je na nedostatku krvi u hrskavici zglobova, zbog čega je njeno obnavljanje smatrano nemogućim.

Međutim, prema novim podacima, ključnu ulogu u procesu regeneracije nema krv, već molekularni proces sličan onom koji neke vrste guštera koriste za obnovu izgubljenih udova.

Ovaj proces je najefikasniji u zglobovima, nešto manje u kolenima, a najmanje u kukovima, napominju naučnici.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici otkrili kako se regeneriše hrskavica

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2019

Zbog oštećenja hrskavice, mnogim pacijentima su svakodnevne obaveze pa i obična šetnja nepremostive i veoma bolne prepreke. Donedavno se smatralo da je njeno obnavljanje nemoguće, ali su američki naučnici objavili rezultate studije koja opovrgava to mišljenje, što će svakako otvoriti nove ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.