Naučnici na pragu leka za progeriju

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici na pragu leka za progeriju

Bolest preranog starenja - progerija, pogađa 200-250 dece na svetu. Istraživači su najverovatnije uspeli da pronađu ključ ćelijske funkcije, odnosno da otkriju na koji način mogu da spreče starenje pre vremena.

Dr Francis Kolins, direktor Nacionalnog instituta zdravlja preuzeo je na sebe ulogu dešifrovanja veoma kompleksne slagalice ljudskog života. Sa svojim timom naučnika otkrio je da lek rapamicin možda može da bude efikasan u lećenju progerije.

Deca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa ovim retkim genetskim poromećajem gube kosu još kao bebe. Njihov um se razvija normalno, ali telo ubrzano stari. Njihova koža postaje naborana i uglavnom umiru od simptoma starosti - srčanog udara ili šloga do svoje 15-te godine.

Uzrok ove bolesti jeste genetski defekt koji dovodi do toga da pacijent akumulira previše toksičnog proteina progerina u svojim ćelijama. Kod zdravih ljudi, ovaj protein se taloži u malim količinama i uzrokuje postepeno starenje, dok se ćelija oslobađa viška. Kod obolelih osoba do tog oslobađanja ne dolazi.

Naučnici su testirali lek rapamicin na ćelijama pacijenata sa progerijom, jer se pokazalo da ima efekta na produženje života miševa. Rapamicin je imunosupresiv koji se daje pacijentima sa presađenim organima kako bi se sprečilo da dođe do odbacivanja istih.

Pokazalo se da rapamicin i lekovi slični njemu revitalizuju i čiste ćelijski sistem. Ipak, rizik postoji, s obzirom na činjenicu da podiže nivo holesterola i podriva imuni sistem, čineći pacijente manje otpornim na infekcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkriven lek za decu koja ubrzano stare?

Izvor: Mondo, 05.Jul.2011

Rapamicin, eliksir mladosti s Uskršnjih ostrva, mogao bi biti lek za decu obolelu od progerije, neizlečive bolesti koja dovodi do ubrzanog starenja i smrti dece stare od 12 do 13 godina, zaključila je grupa naučnika među kojima i jedan iz Hrvatske, piše danas Jutarnji list.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.