
Izvor: eKlinika.rs, 16.Maj.2025, 09:02
Namirnice sa visokim sadržajem natrijuma koje bi trebalo da izbegavamo radi boljeg zdravlja srca
Namirnice sa visokim sadržajem natrijuma možda nije uvek tako lako uočiti. Čak i ako nikada ne posegnete za slanikom, verovatno jedemo više natrijuma nego što mislimo. Više od 70 odsto natrijuma u našoj ishrani potiče iz pakovane i pripremljene hrane. Namirnice sa visokim sadržajem natrijuma uključuju one omiljene kao što su pica, hleb i delikatesni proizvodi.
Jedna kašičica kuhinjske soli ima oko 2.400 mg natrijuma. Preporuka je da većina zdravih odraslih treba da unosi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << manje od 2300 mg dnevno. Ali, savet može da bude manji unos za osobe koje imaju određena zdravstvena stanja, kao što je hipertenzija (visok krvni pritisak).
1. Hleb i peciva
Hleb i peciva, kao i palačinke i vafli, doprinose u proseku sa 351 gramom ili 15 odsto naše preporučene dnevne vrednosti (DV) natrijuma u jednoj porciji.
Sama peciva takođe mogu da doprinesu velikom sadržaju natrijuma, pri čemu jedan komad velikog peciva može da sadrži skoro 400 mg natrijuma (17 odsto DV). Slično, smrznuto ili rashlađeno lisnato testo u proseku ima 528 mg (23 odsto DV) natrijuma po gotovom proizvodu. Dakle, najbolje je da ih jedemo samo povremeno.
Zato treba izabrati manje porcije hlebnih proizvoda i odlučiti se za verzije od celog zrna kada je to moguće kako bi se smanjio unos natrijuma.
2. Delikatesno meso
Delikatesni naresci i suhomesnati proizvodi obično imaju veoma visok nivo natrijuma. Meso na koje treba paziti je:
šunka
slanina
viršle
kobasica
salama
ljuta kobasica
mortadela
pršuta
svinjska kobasica
Pažljiv izbor narezaka može napraviti značajnu razliku. Na primer, porcija ćuretine od 60 gr sadrži oko 440 mg (18 odsto DV) natrijuma, dok porcija salame od 60 gr sadrži 590 mg (25 odsto DV) natrijuma.
3. Supe
Konzervirane supe često dodaju puno natrijuma u našu ishranu. Jedna šolja klasične pileće supe sa rezancima može da sadrži do 800 mg natrijuma (35 odsto DV). Nažalost, ni čorbe nisu značajno bolje u pogledu sadržaja natrijuma.
Da bismo smanjili sadržaj i unos natrijuma treba da napravimo supe kod kuće ili da potražimo verzije naših omiljenih supa sa niskim sadržajem natrijuma.
4. Slane grickalice
Kada imamo želju za solju, popularan izbor su slane grickalice poput ovih:
čips od krompira i tortilje (prosečna porcija od 15-16 čipsa ima oko 180 mg natrijuma)
pripremljene kokice (čaša kokica za bioskop može da sadrži 2.650 mg natrijuma)
grickalice u obliku pereca (270 mg po porciji do preko 400 mg za aromatizovane varijante)
krekeri (oko 140 mg natrijuma po porciji od pet krekera)
Treba izabrati vrste sa malo natrijuma ili blago soljene i imati na umu da opcije sa ukusima (npr. roštilj, pica…) obično sadrže više soli od običnih.
5. Sirevi i kačkavalji
Sir/kačkavalj je užina sa visokim sadržajem natrijuma koja može da nam promakne. Mnogi sirevi su bogati solju, uključujući:
sirevi u komadu ili rendani (čedar, gauda)
meki sirevi (Munster, Camembert)
sveži sir
prerađeni sirevi (konzervirani, sirevi za mazanje)
Većina sireva sadrži 300-450 mg natrijuma u tipičnoj porciji od 30 gr. Sadržaj natrijuma je visok jer dodata so zadržava vlagu i zaustavlja prekomerni rast bakterija.
Neke vrste sira kao što su kozji, mocarela od punomasnog mleka i švajcarski imaju malo natrijuma sa samo 50-100 mg po porciji. Ali, pazite na sveži sir sa 440 mg (18 odsto DV) natrijuma u porciji od 1/2 šolje.
6. Instant puding i mešavine za kolače
Instant puding i mešavine za kolače i slični proizvodi iz kesica i kutija još su jedan iznenađujući izvor visokog natrijuma. Prosečna kriška žutog kolača napravljenog od mešavine iz kutije ima 320 mg natrijuma (14 odsto DV).
Instant mešavine za pudinge i mešavine za filove takoše su bogate natrijumom, pa porcija pripremljenog čokoladnog instant pudinga sadrži iznenađujućih 390 mg natrijuma (17 odsto DV). Količinu natrijuma možemo da smanjimo kupovinom opcija sa smanjenim kalorijama. Pored nižeg šećera, ove opcije obično sadrže oko 4 odsto manje soli.
7. Konzervirana hrana
Konzervirana hrana sa visokim sadržajem natrijuma uključuje proizvode kao što su:
konzervirana predjela (ravioli, pasulj, čili)
konzervirano meso
konzervirano povrće i sokovi od povrća
sardine, inćuni, kavijar, kisela haringa
8. Sosovi i prelivi
Pakovani sosovi mogu da imaju visok sadržaj natrijuma:
paradajz sos
roštilj sos
salsa
biftek sos
soja sos
prelivi za salate i marinade
kečap
senf
Na primer, 1 kašika kečapa sadrži oko 180 mg natrijuma, a prosečna porcija od 2 kašike pripremljenog sosa za roštilj ima 380 mg (17 odsto DV).
Opcije sa nižim sadržajem natrijuma su dostupne za većinu prethodno upakovanih sosova i preliva.
9. Usoljena hrana
U slanoj hrani koristi se so kao primarni konzervans. Ovi proizvodi uključuju popularne artikle kao što su:
kimči
kapre
masline
kiseli krastavci
kiseli kupus
Oko 10 maslina punjenih paprikom sadrži oko 330 mg (14 odsto DV) natrijuma, a 1 šolja kimčija ima oko 747 mg (32 odsto DV).
Natrijum se prirodno nalazi u mnogim neprerađenim namirnicama, ali u malim količinama koje ne dodaju mnogo ukupnom unosu natrijuma. Namirnice sa prirodnim natrijumom uključuju celer, cveklu i mleko.
Rizici konzumiranja previše namirnica sa visokim sadržajem natrijuma
Natrijum je esencijalni nutrijent, tako da nam je potreban u ishrani. Međutim, vremenom, previše natrijuma može doprineti nastanku sledećih zdravstvenih stanja:
visok krvni pritisak
srčani udar
moždani udar
gubitak kalcijuma iz kostiju
oštećenje srca, aorte i bubrega
gojaznost
rak stomaka
Lekar može da traži da uradite analizu krvi na natrijum kako bi odredio nivo natrijuma u krvi.
Članak Namirnice sa visokim sadržajem natrijuma koje bi trebalo da izbegavamo radi boljeg zdravlja srca se pojavljuje prvo na eKlinika.