Namirnice koje štite oči i vid

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje štite oči i vid

Problemi sa vidom, poput katarakte, utiču na milione ljudi. Međutim, ove bolesti oka mogu biti usporene unošenjem vitamina A, C, E, cinka, betakarotena i omega 3 masnih kiselina u naš sistem. Pogledajte koje namirnice mogu usporiti razvijanje bolesti koje slabe naš vid.

Stručnjaci smatraju da je ove minerale, vitamine i antioksidanse najbolje unositi u naš sistem kroz namirnice a ne putem suplemenata.

Pogledajte koje namirnice mogu pozitivno uticati na vaš vid:
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sok od pomorandže

Vitamin C povoljno utiče na zdravlje očiju. On pozitivno utiče na krvne sudove i može da smanji rizik od dobijanja katarakte.

Unošenjem 500 mg vitamina C dnevno možete usporiti razvijanje naprednih degeneracija oka do 25 odsto i gubitka vida za 19 odsto kod osoba koje su izložene velikom riziku od dobijanja ovih bolesti.

Ostrige

Ostrige predstavljaju najveći izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje oka. Cink omogućava vitaminu A da stvara pigment nazvan melanin, koji štiti oči i povezan je sa boljim noćnim vidom.

Stručnjaci preporučuju 40 do 80 mg cinka dnevno, što je jednako količini od 6 ostriga. Međutim, s obzirom na cenu i dostupnost, ostrige su za većinu ljudi van domašaja, ali postoje i drugi dobri izvori cinka poput govedine, pasulja i oraha.

Kelj

Kuvani kelj je bogat antioksidansima koji se nalaze i u našim očima. U pitanju su lutein i zeaksantin koji zajedno štite oko od štetnih slobodnih radikala.

Kikiriki

Kikiriki je odličan izvor vitamina E i omega 3 masnih kiselina, koji su ključni sastojci za dobro zdravlje. Dokazano je da vitamin E odlaže dobijanje katarakte i drugih degeneracija oka. Osobe koje pate od niskog nivoa omega 3 masnih kiselina podložnije su dobijanju bolesti oka ili oštećenjima krvnih sudova zenice – što može dovesti do slepila.

Foto: Image courtesy of Ian Kahn / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Namirnice koje štite oči i vid

Izvor: BanjalukaLive.com, 17.Maj.2013

Problemi sa vidom, poput katarakte, utiču na milione ljudi. Međutim, ove bolesti oka mogu biti usporene unošenjem vitamina A, C, E, cinka, betakarotena i omega 3 masnih kiselina u naš sistem. Pogledajte koje namirnice mogu usporiti razvijanje bolesti koje slabe naš vid. Stručnjaci smatraju da...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.