
Izvor: eKlinika.rs, 15.Jun.2025, 13:01
Najzdravije sezonsko voće i povrće koje bi trebalo da jedemo što više
S toplijim vremenom stiže sveže sezonsko voće i povrće prepuno hranljivih materija. Prolećni favoriti kao što su rabarbara, celer, špargle i jagode ukusni su načini da poboljšamo svoje zdravlje i osvežimo svoju svakodnevnu rutinu u ishrani.
1. Špargle
Kao niskokalorična opcija za proleće, špargla sadrži velike količine vlakana, folne kiseline i vitamina A, C i K. Jedna šolja špargle sadrži oko 40 kalorija i 3,6 g vlakana. Sirova špargla je 93 odsto voda, što je čini super hidratantnom hranom.12
Špargla je bogata antioksidantima, lako se kuva i odlična je dopuna jelima za toplo vreme kao što su piletina na žaru, riba ili biftek. Sirovu šparglu možemo dodati salatama.
2. Kupine
Jedna...