Najavljen prekid proizvodnje popularnih lekova protiv gorušice

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 14:29

Najavljen prekid proizvodnje popularnih lekova protiv gorušice

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva izvestila je o trajnom prekidu, odnosno prestanku proizvodnje popularnih lekova protiv gorušice.

Reč je o lekovima Gastal koji se inače proizvode u tri različita ukusa: klasični sa blagim ukusom peperminta, Gastal sa ukusom spearminta i Gastal sa ukusom višnje. Pliva je za jun najavila trajni prekid snabdevanja tržišta Gastalom spearmint, a za jul Gastalom sa ukusom višnje.

U proizvodnji i snabdevanju, dakle, i dalje ostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klasični Gastal sa blagim ukusom peperminta. Inače, reč o jednom od najkorišćenijih lekova za ublažavanje gorušice.

Višak želudačane kiseline je najčešće prouzrokovan neredovnom ishranom, preteranim zunošenjem alkohola, nikotina, kafe kao i preteranom konzumacijom jako začinjenih i slatkih jela, navode iz Plive.

Inače, pre nekoliko godina sa hrvatskog tržišta su povučeni Belupovi i Plivini lekovi za gorušicu Gastrobel i Peptoran zbog sumnje da u ranitidinu sadrže supstancu koja može biti štetna za zdravlje ljudi.

Ispitivanja su tada otkrila da pojedini lekovi koji su napravljeni od ranitidina sadrže supstancu koja zagađuje okolinu i može izazvati tumore kod laboratorijskih životinja. Ta supstanca poznatija pod akronimom NDMA verovatno je kancerogena i za ljude, tvrdi američka Agencija za hranu i lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.