Izvor: eKlinika.rs, 29.Mar.2023, 15:02

Nagli gubitak težine najpre upućuje na razvoj 5 oboljenja

Nagli gubitak težine, koji se istovremeno smatra i neobjašnjivim, jeste primetan pad telesne težine u situacijama kada neka osoba čak i ne pokušava da smrša. Prva asocijacija na ovakvo stanje je – bolest, što nije daleko od istine, jer, prema objašnjenju stručnjaka, neobjašnjivi gubitak težine može da bude simptom ozbiljne bolesti, i karcinoma i dijabetesa, na primer. Lečenje, pre svega, podrazumeva identifikaciju osnovnog uzroka gubitka težine.
Šta je nagli gubitak >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << težine i kako se postavlja dijagnoza? Neobjašnjivi, nagli gubitak težine, koji se dešava bez ikakve želje osobe da skine neki kilogram, ne javlja se zbog ishrane, aktivnog vežbanja ili promene načina života. Svaki gubitak težine od 4,5 kg  ili više, ili 5 procenata telesne težine, u periodu od 6 do 12 meseci, po rečima lekara, smatra se „neobjašnjivim“. Neobjašnjivi gubitak težine može biti simptom ozbiljnog stanja ili bolesti i zbog toga je važno potražiti medicinsku pomoć. Na primer, ako osoba ima 70 kg, gubitak od oko 3,5 kg u kratkom vremenskom periodu trebalo bi da bude znak upozorenja.
Kako bi se postavila dijagnoza naglog gubitka težine, lekar prvo obavlja fizički pregled pacijenta, a zatim postavlja sledeća pitanja:
Koliko kilograma ste izgubili? Kada ste počeli da mršavite? Da li uzimate neke lekove? Da li se promenio način ishrane? Da li više vežbate? Da li ste nedavno bili bolesni? Da li se češće osećate umorno? Da li imate problem sa zubima? Da li imate problem sa gutanjem? Da li povraćate? Da li ste pod stresom? Da li ste imali epizode ​​nesvestice? Da li se stalno žedni? Da li mokrite češće/više nego obično? Da li imate dijareju? Da li ste depresivni? Koliko alkohola pijete dnevno? Odgovori na ova pitanja mogu da pomognu lekaru da utvrdi da li će možda biti potrebni drugi testovi, kao što su analize krvi ili rendgen.
5 najčešćih razloga zbog kojih gubimo kilograme Među glavnim razlozima naglog gubitka kilograma, stručnjaci izdvajaju:
1. Preaktivna štitna žlezda Gubitak težine je uobičajen simptom hipertireoze ili preterano aktivne štitne žlezde. To znači da štitna žlezda, koja reguliše metabolizam i rast, izlučuje previše hormona, što dovodi do niza telesnih promena. Ako sumnjate na problem sa štitnom žlezdom, lekari savetuju da bi trebalo  obratiti pažnju na dva simptoma – povećanu glad ili lupanje srca. Problemi sa spavanjem ili stalni osećaj vrućine takođe su uobičajeni simptomi preterano aktivne štitne žlezde.
2. Razvoj pankreatitisa Problemi sa pankreasom, koji proizvodi enzime kao pomoć pri varenju, takođe mogu dovesti do neobjašnjivog gubitka težine. Ljudi sa hroničnim pankreatitisom – upalom pankreasa obično  brzo gube na težini (čak i ako jedu normalno) jer telo jednostavno ne proizvodi dovoljno enzima za pravilno varenje hrane. Neki od simptoma ovog stanja su bol u stomaku, obezbojena (ili masna) stolica, dijareja ili mučnina nakon konzumianja masne hrane.
3. Dijabetes Razvoj dijabetesa, posebno u mlađem životnom dobu, može da izazove gubitak težine. Neki od uobičajenih simptoma su neutoljiva žeđ i često mokrenje. Lekari ističu da se telo bukvalno oslobađa glukoze jer ne može da je apsorbuje, što izaziva žeđ. Dijabetes takođe uzrokuje da telo crpi „hranu“ iz mišića, što podstiče nagli pad težine.
4. Reumatoidni artritis Upalna stanja kao što je reumatoidni artritis, kada imuni sistem greškom napada zdrava tkiva, ili neke vrste infekcija, mogu da smanje apetit obolelog, uzrokujući gubitak kilograma. Ova stanja takođe mogu da izazovu upalu u crevima, što bi moglo da poremeti apsorpciju hranljivih materija, a što dalje dovodi do neobjašnjivog gubitka težine.
5. Razvoj karcinoma Nekoliko vrsta karcinoma, ili čir u želucu ili u crevima, mogu da izazovu upalno stanje ili  probleme sa malapsorpcijom (nedovoljnom apsorpcijom hranjivih materija, koje se oslobađaju u procesu varenja), koji mogu da dovedu do gubitka kilograma. Ljudima, koji naglo i neobjašnjivo gube težinu, lekari prvo proveravaju stomak, debelo crevo i creva kako bi proverili da li se možda pojavio tumor ili neke upale. Takođe, pregleda se i jednjak, koji povezuje grlo i stomak, što može da oteža gutanje. Doktori podsećaju da borba tela protiv ćelija karcinoma troši mnogo kalorija, pa sama bolest može da uzrokuje nenamerno gubljenje kilograma.
Članak Nagli gubitak težine najpre upućuje na razvoj 5 oboljenja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.