Izvor: eKlinika.rs, 28.Mar.2024, 14:02

Na razvoj anksioznosti kod mlađih ženskih osoba utiče neravnoteža nekih supstanci u mozgu, zaključili naučnici

Anksioznost i njen razvoj kod devojaka i mlađih žena može se pripisati neravnoteži supstanci u mozgu poznatih kao GABA (gama-aminobuterna kiselina) i glutamati, kažu zaključci novog istraživanja.
Anksioznost, GABA i glutamini: Zašto je važno ovo istraživanje Naime, naučnici sa Surray instituta u Velikoj Britaniji su otkrili da povećanje GABA nivoa zajedno sa smanjenjem nivoa glutamata u prefrontalnom korteksu može biti pokazatelj nivoa anksioznosti.
Otkriće objavljeno pre nekoliko dana otvara nove puteve i mogućnosti za ciljane tretmane anksioznosti, sa fokusom na obnavljanje ravnoteže između ove dve supstance. Razumevanjem hemijskih fluktuacija tokom ključnih razvojnih faza, kao što je adolescencija, ovo istraživanje...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.