Izvor: eKlinika.rs, 20.Okt.2023, 17:01

Na koji način grožđe u turšiji pomaže varenju i imunitetu: Napravite efikasan zimski probiotik

Grožđe u turšiji je dobar predlog da probate nešto što možda do sada niste, ujedno obogatite police sa zimnicom nečim egzotičnim i učinite dobru stvar za svoje zdravlje i imunitet. Bogatstvo ukusa, ali i minerala, vitamina i dobrih bakterija uticaće na više važnih segmenata zdravlja.
Fermentisana i ukiseljena hrana: U čemu nam pomaže i jača zdravlje Poznate su brojne zdravstvene koristi fermentisane hrane. Na primer, kiseli krastavčići imaju visoku koncentraciju vitamina >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kao što su vitamin K, vitamin C i vitamin A. Kombinacija supstanci iz prirodno kisele hrane i vode u kojoj se dodatno kiseli pojačava korisna svojstva. Ostale zdravstvene prednosti kisele i fermentisane hrane su:
pomoć u varenju: fermentisana hrana sadrži dobre žive bakterije poznate kao probiotici kontrola šećera u krvi: slana kiselina na bazi sirćeta može pomoću u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi i sprečiti osećaj intenzivne gladi borba protiv infekcija i drugih bolesti: fermentisano voće i povrće je bogato antioksidansima koji jačaju imunski sistem. Grožđe u turšiji: Da li zadržava ili gubi korisna svojstva Grožđe ima velike zdravstvene prednosti, prvenstveno zbog visokog sadržaja hranljivih materija i antioksidanata. Gaji se hiljadama godina, uključujući više drevnih civilizacija koje su ga gajile ne samo zbog vina, već su koristile i list vinove loze. Sama proizvodnja vina jeste proces fermentacije grožđa. Naučnici su se decenijama bavili istraživanjem potencijalnih zdravstvenih koristi grožđa, a neke specifične studije su se bavile i drugim oblicima obrade. 
Proces fermentacije bez dodavanja šećera nudi još neke dodatne koristi, pa se tako u poslednje vreme sve češće susrećemo i sa receptima za pripremanje grožđa u turšiji. Najvažnije je, kažu istraživači, anulirati potencijalni uticaj pesticida, ali to važi i za sirovo grožđe pre pripremanja za fermentaciju sa ciljem pravljenja vina. Što se tiče drugih koristi koje nudi grožđe u turšiji, ne samo da se ne gube korisne materije koje grožđe sadrži, već će se neke i uvećati, ako uzmemo u obzir udružene vrednosti grožđa same po sebi i potencijalne dobiti fermentisane hrane koju uobičajeno jedemo u zimnici.
Najvažnije zdravstvene koristi grožđa:Vitamini, minerali, antioksidansi važni vitamini i minerali, uključujući bakar i vitamine B (tiamin, riboflavin i B6) i K može ojačati srce (snižavanje krvnog pritiska širenjem arterija i vena, izlučivanje natrijuma i sprečavanje sužavanje arterija i vena koje bi inače povećale krvni pritisak, uticaj na nivo holesterola boljom apsorpcijom – za to je dobar dokaz mediteranska dijeta) visok sadržaj antioksidanata, koji u grožđu ostaju i nakon fermentacije (antocijan, resveratrol i kvercetin, vitamin C, beta karoten, lutein i elaginska kiselina) može biti od koristi za zdravlje očiju (manje znakova oštećenja i bolja funkcija mrežnjače, zaštita od od ultraljubičastog A (UVA) svetla, manji rizik od makularne degeneracije poboljšava pamćenje, pažnju i raspoloženje (resveratrol može da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti smanjenjem upale mozga i uklanjanjem amiloid-beta peptida) podrška zdravlju i gustini kostijum uz napomenu da su za sada u pitanju laboratorijske studije na životinjama (sadržaj kalijuma, mangana i vitamina B, C i K) zaštita od bakterija i gljivica (resveratrol ima jaka antimikrobna svojstva a antocijanini koji mogu da unište ćelijske zidove bakterija) može usporiti znake starenja (resveratrol aktivira gen SirT1 povezan sa dužim životnim vekom a protein sirtuin reguliše ćelijske procese kao što su starenje i ćelijska smrt) smanje upale (jaka antiinflamatorna svojstva inflamatornih markera kao što su faktor nekroze tumora-alfa (TNF-alfa) i interleukin-6 (IL-6) (60, 61) može biti od koristi za zdravlje kože i kose (podsticanje dejstva kolagena) pozitivni efekti u borbi protiv gojaznosti i pratećih bolesti (dijabetes, bolesti srca) – ekstrakt proantocijanidina iz semena grožđa može povećati nivoe hormona sitosti GLP-1 poboljšanja probave u ublažavanje zatvora (visok sadržaj vlakana) i 81 odsto sadržaja vode bolji san (studije su utvrdile da je grožđe prirodni izvor melatonina, najviše ga ima u kožici) Kako se pravi grožđe u turšiji Potrebno (mere za teglu od 1 kg):
grožđe (1 kg ljute papričice (50 gr) – po ukusu voda (0.5 l) so (2 kašike) šećer (3 kašike) alkoholno sirće (1/4 l) konzervans (1/4 kesice) vinobran (1/4 kesice. Priprema:
Operite grožđe dobro ili neka odstoji u vodi sa sodom bikarbonom sat vremena. Poređajte zrna u tegle tako što ćete među njih mestimično slagati ljute papričice. Dobro pritisnite rešetkastim plastičnim držačem.
Prokuvajte vodu, dodajte so, šećer, sirće, konzervans i vinobran i sve dobro izmešajte, dok se ne ohladi.  i ostaviti da se ohladi. Prelijte zrna grožđa, da budu prekrivena. Sterilisane tegle dobro zatvorite i ostavite da stoje mesec dana na hladnom i mračnom mestu.
Članak Na koji način grožđe u turšiji pomaže varenju i imunitetu: Napravite efikasan zimski probiotik se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Grožđe u turšiji pomaže varenju i imunitetu: Probiotik za ceo organizam

Izvor: B92, 20.Okt.2023

Grožđe u turšiji je dobar predlog da probate nešto što možda do sada niste, ujedno obogatite police sa zimnicom nečim egzotičnim i učinite dobru stvar za svoje zdravlje i imunitet. Bogatstvo ukusa, ali i minerala, vitamina i dobrih bakterija uticaće na više važnih segmenata zdravlja...Fermentisana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.